Torjunta kasvatti ruotsidemokraattien suosiota

Sosiaalidemokraattien voitto Ruotsin valtiopäivävaaleissa ei ollut yllätys. Ehkä pikemminkin yllätys oli se, että puolue ei nostanut kannatustaan enemmän. Sosiaalidemokraatit saivat 31,2 prosenttia annetuista äänistä. Kasvua edellisvaaleihin oli vain 0,5 prosenttiyksikköä ja lisäpaikkoja tuli vain yksi.

Kannatus säilyi siis ennallaan ja voitto tuli ennen kaikkea siksi, että pahin vastustaja kokoomus hävisi niin rankasti. Se menetti 23 paikkaa.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven ryhtyy nyt kokoamaan hallitusta puna-vihreästä blokista, mutta blokin paikkamäärä ei riitä enemmistöhallitukseen. Löfvenin tehtävä ei ole helppo.

Vaalien todellinen menestyjä oli kuitenkin ruotsidemokraatit, joka kasvatti paikkamääräänsä 29 edustajalla. Puolueella on nyt 49 edustajaa. Kovin suurena yllätyksenä ruotsidemokraattien kannatuksen kasvu tuskin tuli.

Ruotsin muut puolueet ovat systemaattisesti kieltäytyneet olemasta tekemisissä rasismilla flirttailevien ruotsidemokraattien kanssa. Muut puolueet ovat halunneet pitää ruotsidemokraatit sivussa politiikan kentältä. On helppo arvata, että tämä on tietyissä piireissä vain nostanut ruotsidemokraattien suosiota – ja tulos on nyt nähtävillä.

Rasismia ei pidä hyväksyä, mutta esimerkiksi maahanmuutosta on täysin mahdollista keskustella ilman rasismia. Näyttää siltä, että tätä mahdollisuutta Ruotsissa ei ole otettu tosissaan.

Ruotsidemokraatit herättävät ymmärrettävästi vahvaa torjuntaa. Mutta itse asia – rasismi – ei katoa sivuuttamalla ja jättämällä ruotsidemokraatit huomiotta Ruotsin poliittisessa kentässä. Sen sijaan muiden puolueiden olisi kannattanut ottaa aihe itse haltuun eikä jättää sitä ruotsidemokraateille.

Vanha totuus nimittäin on, että kannattaa itse osallistua keskusteluun – jolloin pääsee vaikuttamaan keskustelun suuntaan – kuin jättää aiheen käsittelykokonaan toisille. Perinteiset puolueet näyttävät jättäneen maahanmuuttokysymykset liiaksi ruotsidemokraattien ennakkoluuloisten kommenttien varaan.

Lue lisää aiheesta