Kokoomus ”tyyrpuurin puolelle”

Kauko Tuupainen

Olen aina pitänyt kokoomusta taantumuksellisena oikeistopuolueena, jonka poliittisena tavoitteena on ollut ”mulle kaikki ja sulle loput”.

Nykyisen puheenjohtajan EU- kannatuksesta johtuen, kokoomus on menossa meri­miestermiä käyttäen entistä enemmän ”tyyrpuurin puolelle”. Kun näin käy, se ajautuu lopulta karille ja seurauksena on kannatuksen äkkipysäytys.

Kokoomus luulee olevansa gallup-kannatuksensa perusteella ryhmä, joka laittaa Suomen ja Suomen kuntien asiat kerralla kuntoon. Unohtaako kokoomus, että neljän suuren puolueen joukkoon mahtuvat myös, demarit, keskusta ja perussuomalaiset, joiden yhteiskannatus äänestäjien keskuudessa on merkittävästi suurempi?

Tuskin olen väärässä, kun totean, etteivät kaikki puolueet ole privatisoimassa eli yksityistämässä kunnallisia palveluja kokoomuksen tapaan. Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan linjaus työntekijöiden viikkotuntimäärän pidentämisestä, palkkoja tarkistamatta, ei ole tätä päivää.

Yli 40 vuotta kunnallispolitiikassa mukana olleena olen huomannut, että kuntien toimintoja yksityistämällä saadaan vain hetkellinen hyöty. Yritysten hintataso lähtee välittömästi nousuun, kun kunta on lopettanut vastaavan toimintansa. Tämä on ymmärrettävää, sillä onhan terveen yritystoiminnan tärkein metodi tuottaa omistajalleen voittoa.

Olen työskennellyt lähes 40 vuotta seurakunnan, peruskunnan ja kuntayhtymän palveluksessa ja todennut, että työtahti on melkoisesti kiristynyt menneiden vuosikymmenien aikana. Kunnan palkollisen ”käsi ei vapise tilipäivänä”, koska palkka on ansaittu kovalla ja vaativalla työllä.

Nykyinen kuntien kunnallisveroprosentti ei tee oikeutta Suomen 1,5 miljoonalle työeläkeläiselle, jotka maksavat kunnallisveroa valtuuston päättämän prosentin mukaisesti. Työtä tekevät kansalaiset selvävät keskimäärin viisi prosenttiyksikköä pienemmällä verolla, koska he saavat tehdä työtulonhankintaan liittyviä vähennyksiä. Kyse on ns. efektiivisestä veroprosentista.

Tästä syystä olen eri yhteyksissä esittänyt, että kunnallisvero muutettaisiin progressiiviseksi valtionveron tapaan. Tämä tarkoittaa sitä, että maksan esimerkiksi 30 000 euron ansiotulosta tai eläkkeestä yhtä paljon kunnallisveroa, asuinpa sitten Helsingissä, Järvenpäässä, Jyväskylässä tai Kittilässä.

Kauko Tuupainen

kansanedustaja (ps.)

kaupunginvaltuutettu

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.