Yksi- vai monikanavainen rahoitus sote-aikana

Mikko

Mikko

Nykyinen terveydenhuollon monikanavainen rahoitus on muodostunut pitkän ajan kuluessa. Esimerkiksi ensihoidossa rahoitus tulee kunnilta, Kelalta ja asiakasmaksuina. Yksikanavaisessa rahoitusjärjestelmässä kaikki julkinen rahoitus (kunnat, valtio, kela) ohjattaisiin palvelujen järjestäjälle eli sotelle, joka sitten päättäisi, miten raha parhaiten käytetään. Sosiaali- ja terveysministeriössä on työryhmä, joka suunnittelee esitystä rahoituksen uudistamiseksi.

Rahoitusmalleja mietittäessä on oleellista, että rahoitusmalli estää osaoptimoinnin tai ainakin osaoptimointi jää mahdollisimman vähäiseksi. Osaoptimointi tarkoittaa terveydenhuollossa, että pyritään hoitamaan potilaita joista saadaan mahdollisimman helposti tuloja. Palvelun ostaja voi estää osaoptimoinnin tekemällä sopimukset palveluntuottajien kanssa niin, että osaoptimointia ei pääse syntymään. Esimerkiksi ensihoidossa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on tehty sopimuksia, joissa palveluntuottaja ei hyödy kelakorvauksista, vaan kelakorvauksista saatava tulo on vähennetty sairaanhoitopiirin maksamasta kuukausihinnasta. Sopimusmalli vaikuttaa toimintaan niin, että palveluntuottaja ei pyri maksimoimaan kelatuloja.

Kumpi on sitten parempi monikanavainen vai yksikanavainen rahoitusmalli soteaikana? Yksikanavainen tuottaisi ainakin vähemmän laskutustyötä ja byrokratiaa. Jos yksikanavaisessa rahoitusmallissa Kelan sairauspäiväraha loppuisi, niin soten kannattaisi saada työkyvytön mahdollisimman nopeasti työkuntoon. Jos Kelan matkakorvaukset lopetettaisiin, soten kannattaisi tuottaa tehokkaita lähipalveluja, jotta soten rahat eivät kulu matkakorvauksiin.

Tärkeintä on miettiä toimintaa potilaan näkökulmasta. Oleellista on, että potilas tai asiakas saa nopeasti hoidon ja palvelut oikeassa paikassa. Jos potilasta joudutaan siirtämään paikasta toiseen, niin ainakin hoitopolku muodostaa suunnitellun kokonaisuuden.

Rahoitusmallista riippumatta, sote voi tehdä sopimukset palveluntuottajien kanssa, jossa sopimukset kannustavat potilaan kannalta parhaaseen toimintamalliin. Yhteiskunnan ja potilaan kannalta mahdollisimman yksinkertainen rahoitusmalli lienee paras ratkaisu.

Kirjoittaja on ensihoidon ylilääkäri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.