Stubbin hallitus tylyttää maakuntien Suomea

Aila Paloniemi

Minihallitusneuvottelujen twiittaava vetäjä, pääministeri Alexander Stubb (kok.) ei näytä välittävän pääkaupunkiseudun ja Tampereen ulkopuolisesta Suomesta. Vai miten on perusteltavissa se, että liikennerakentamishankkeet, Pisararata, länsimetro ja kaupunkiraitiotie nielevät kaiken rahan. Keski-Suomeen, Äänekoskelle rakennettava biotuotetehdas olisi vaatinut nelostien kohentamista ja alemman tieverkon kunnostamista. Miten tulevasta rekkarallista selvitään puutteellisella infralla ja kuinka puuraaka-aine saadaan metsistä heikkokuntoisilla teillä?

Maassa on jo 400 000 työtöntä eikä lähivuosikymmenten taloushistoria tunne yhtä heikkoa talouden tilaa kuin nyt. Suomi on kaksoistaantumassa vielä ensi vuosikymmenelläkin. Siitä piittaamatta hallitus viittasi kintaalla sekä välittömille että pitkän aikavälin kasvua ja työpaikkoja luoville uudistuksille. Keskustalla oli esittää joukko ehdotuksia bioenergian ja yrittäjyyden tukemiseksi, perheiden elämän helpottamiseksi sekä työttömyyden vähentämiseksi mutta ehdotukset eivät taaskaan hallitukselle kelvanneet. Ja millä valtakirjalla Stubbin hallitus päättää seuraavan hallituksen asioista? Tuleviin eduskuntavaaleihin on aikaa enää 10 kuukautta!

Hallituksen politiikka on ollut luokattoman poukkoilevaa. Ensin säädettiin windfall-vero, sitten se poistettiin, samoin kävi yritysten edustuskulujen verovähennysoikeudelle. Miksei siis poistettu myös lapsilisäleikkauksia, kotihoidontuen kiintiöittämistä ja oppivelvollisuusiän pidentämistä? Viimeksi mainitut kasvattavat melkoisesti julkisia menoja.

Koulutuksen ja sivistyksen alasajo pöyristyttää. Toisen asteen oppilaitokset, lukiot ja ammattikoulut pistetään taloudellisesti niin ahtaalle, että verkkoa on pakko karsia. Lukioiden lopettaminen vie mukanaan myös pätevät yläasteen opettajat. Välimatkat oppilaitoksiin pitenevät niin että ilman kortteeria ei pärjää. Yksilöopetusta vähennetään eikä kodin tukea enää samalla tavalla saa, jos joutuu opintoihin kauas kotoa. Tämä jos mikä kiihdyttää muuttoliikettä maaseudulta kaupunkeihin ja kurjistaa pienten kuntien elämisen mahdollisuuksia. Koulutuksen tasa-arvosta tai korkeasta laadusta ei enää voi puhua.

Sekä Kataisen että nyt Stubbin hallitus on asettanut myös yliopistot ja ammattikorkeakoulut täysin eriarvoiseen asemaan. Ammattikorkeakouluilta on leikattu koko hallituskausi rajusti ja nyt ne on pantu kestämättömään tilanteeseen ammattikorkeakoululain viivästymisen vuoksi. Yliopistoille sen sijaan herui jälleen lisää rahaa. On erittäin kummallista, että erityisesti kokoomus syrjii ammattikorkeakouluja, vaikka ne tuottavat koko maahan eri alojen ammattilaiset ja niiden tutkimus-kehitys-innovaatiotyö parantaa sekä alueiden että yritysten kilpailukykyä ja tuottavuutta. Julkinen sektori tarvitsee kipeästi ammattikorkeakoulujen apua parantaakseen juoksuaan. Ammattikorkeakoulut ovat kaikilla keskeisillä mittareilla mitattuna päihittäneet yliopistot tuloksissa ja työllistämisessä.

Kyllä täytyy ihmetellä myös perustuslakivaliokunnan eräiden edustajien kantaa opiskelijakuntien automaatiojäsenyyteen. Tähän yksityiskohtaan pysähtyi koko amk-laki ja tähän tyssää ammattikorkeakouluopiskelijoiden saattaminen tasa-arvoiseen asemaan yliopistoissa opiskelevien kanssa. Kaikki korkeakouluopiskelijat piti ottaa mukaan ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöön, YTHS:ään. Se edellyttää Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK:n automaatiojäsenyyttä. Uusin pelko on, että myös YTHS romutetaan sosiaali-terveydenhoitouudistuksen yhteydessä. Tässä ei ole mitään järkeä!

Aila Paloniemi

kansanedustaja (kesk.)

Opetushallituksen

Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen puheenjohtaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.