Ulkomaankauppa ja turvallisuus kaksi eri asiaa

Pentti Korvenvirta

Jokin vuosi sitten nuorekas ministeri päivitteli suomalaisten ennakkoluuloisuutta itärajan viisumipakon poistoasiassa. Kaupankäyntiä edistävän viisumivapauden olisi pitänyt mennä turvallisuusasioiden edelle.

Viime aikoina taas europarlamenttiin pyrkinyt Suomen talouselämän johtava päättäjä puhui Venäjän muuttuneista kansainvälisistä toimintatavoista. Hänen mielestään meidän tulisi ryhtyä tuomaan energiaa koko Euroopan Unioniin enemmän muualta kuin Venäjältä, turvallisuussyistä, ettemme olisi venäläisen energian varassa. Kaikki tuntuu muuttuneen – mutta mikä on muuttunut? Vai löytyykö muutos lähinnä vain omista analyyseistamme?

Ovatko Ukrainan seudulla esiintyvät ongelmat pelkästään seurausta muutoksista Venäjän kansainvälisissä toimintatavoissa, niin kuin tavan takaa meillä ja etenkin lännemmässä nyt toistetaan? Tuskinpa, tai eivät ainakaan ilman muuta. Ainakin ne heijastavat tapahtumien hallitsematonta kehitystä suurvallan lähialueella.

Lännen on tietysti reagoitava kaikkiin tärkeiden kansainvälisten periaatteiden loukkaamisiin, joita on tapahtunut. Mutta lännelle tuntuu olevan helppoa parantaa maailmaa pikavauhtia Venäjälle geopoliittisesti tärkeillä alueilla, heiltä kovin paljoa kysymättä ja kuitata Venäjän reaktiot vain ”kielteisinä muutoksena sen toimintatavoissa”.

Nyt Euroopan paras maakaasu onkin yhtäkkiä kaikkein pohtijoiden suussa vain mahdollinen toimitusriski. Mutta mikä on ollut tähän asti toimintavarmempaa kuin venäläisen maakaasun virtaaminen Suomeen? Tämä korkealaatuinen polttoaine tuottaa palaessaan vain runsaat puolet siitä hiilidioksidista jota energiasisällöltään saman määrä kivihiiltä tuottaa. Ongelmaa ei ole asiassa ollut, mutta nyt sellainen kuulemma on.

Tulevan ydinvoimalan omistusosuudet ovatkin nyt tulleet niin kovin tärkeiksi, vaikka maassamme on vuosikymmeniä toiminut moitteettomasti kokonaan venäläisomisteisia yrityksiä. Yhden ydinvoimayksikön putoaminen verkosta ei ole ollut ”maailmanloppu” Suomessa koskaan; sellaisen takia ei ole tullut sähkökatkoja.

Suomen ydinvoimanormit ovat maailman huippua. Ne pitävät voimalan turva-asiat kyllä linjassa. Mahdollisissa yhteiskunnallisissa poikkeusoloissa pätevät poikkeustilasäädökset, joiden avulla voimala voidaan pitää käynnissä. Jos syntyisi sotilaallinen kriisi ja se yltyisi pahaksi, niin silloin lienevät pikemmin muiden omistamat voimalat vaarassa.

Kaukaa haettua on pelätä, että Venäjä alkaisi sotilaallisesti ”suojella” kansainvälisiä investointejaan – eihän niitä sen jälkeen mikään maa huolisi alueelleen. Oleellista mielestäni on, ettei valtakunnallisia sähkönjakeluverkkojamme anneta ulkomaiseen omistukseen.

Kun hoidamme kaupankäyntiä kaupankäynnin ehdoilla ja turvallisuuskysymyksiä turvallisuuden pohjalta, emmekä sotke näitä perusteettomasti tai liiaksi toisiinsa, asiat varmaan sujuvat paremmin kuin niitä sekoittamalla.

Jos levitämme perusteettomia epäilyksiä jopa Euroopan tasolla sellaisiin asioihin, joihin ne eivät kuulu, valmistelemme taloudellista laskukautta, jota kukaan ei toivoisi rajalinjojen kummallakaan puolella. Lopetetaan tämä protektionistisluonteinen hysteria heti alkuunsa, ja heti kun voidaan, palataan normaaliin päiväjärjestykseen.

Lännelle on useinkin ominaista konjunktuurien mukainen turvallisuus- ym. politiikka. Mutta Suomessa ei ole ollut tapana panna politiikkaa uusiksi vain sen mukaan, onko ”kakunpala ollut riittävän kuohkea tämän päivän eurooppalaisella iltapäiväkahvilla”.

Pidetään me täällä Suomessa hyväksi havaittu vakaa linja ja vahvistetaan sitä. Mikäli meistä riippuu, muodostetaan Suomesta yhä turvallisempi ja luotettavampi ”alusta” idän ja lännen väliselle kaupalle ja palvelujen vaihdolle, mitä ominaisuutta ulkomaisissa maa-arvioissa Suomen osalta tähdennetään jo nyt.

Pentti Korvenvirta

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu