Kilpailuttaminen ei tuo tehokkuutta

Ari Saastamoinen

Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti palauttaa valtuustoaloitteen palvelualoitteen käyttöönotosta uudelleen valmisteltavaksi, ja hyvä näin. Palvelualoite merkitsee kuntapalveluiden uudelleenjärjestämistä.

Lähtökohdiltaan palvelualoite saattaa kuulostaa houkuttelevalta työkalulta tehostaa kunnallista palvelutuotantoa. Sen käyttöön kuitenkin liittyy runsaasti ongelmia ja suuri riski siihen, että palvelutuotannon kustannukset todellisuudessa nousevat.

Ruotsissa palvelualoite ei ole tuottanut selkeitä säästöjä kunnille. Ruotsissa lähes ainoana positiivisena piirteenä on koettu se, että palvelualoite on pakottanut kunnat miettimään omia kustannuksiaan ja tuotantorakenteitaan.

Ongelmiksi ovat muodostuneet mm. laadun määrittäminen kilpailutilanteissa, sopimusten purkaminen silloin kun laatu ei ole vastannut odotuksia sekä jatkuvan kilpailutusprosessin kustannukset ja mukanaan tuoma byrokratia.

Odotusten mukaisia uusia palveluinnovaatioita Ruotsissa ei ole syntynyt eikä palvelutuotanto ole tehostunut. Halvempi hinta on haettu polkemalla palkkoja ja työehtoja, ja alussa halpa hintakin lyhyen ajan kuluessa nousee ja usein myös laadussa ilmenee ongelmia.

Julkinen palvelutuotanto ei voi toimia tuloksellisesti jatkuvan kilpailutusuhan alla. Jatkuvat vaatimukset säästöistä ja leikkauksista luovat näköalattomuutta, joka estää julkisten palveluiden laadun ja tuloksellisuuden parantamisen.

Julkinen palvelutuotanto on kokonaisuus, josta on vaikea pilkkoa toiminnan osia palvelualoitteen edellyttämään selvitystyöhön, ja pilkkominen johtaa helposti kokonaiskustannusten nousuun. Julkisia hyvinvointipalveluita on arvioitava myös muun kuin kustannusten näkökulmasta: lähtökohtana tulee olla kuntalaisten hyvinvointi ja sen edistäminen.

Kunnan tulee itse saada määrätä palvelujensa järjestämiseen liittyvät strategiset valinnat. Palvelualoite on vain yksi keino alistaa julkinen palvelutuotanto kilpailutukselle, joka vain lisää välillisesti kunnan kustannuksia koska jatkuva selvitys- ja kilpailutustyö edellyttää hallintohenkilökunnan lisäämistä.

Paras tapa parantaa ja tehostaa kunnallista palvelutuotantoa on yhteistyössä henkilöstön kanssa tehtävä tuloksellisuustyö ja pitkäjänteinen kunnan oman palvelutuotannon kehittäminen.

Ari Saastamoinen

JHL:n hallituksen jäsen

Pihtipudas

Marja-Liisa Juven

JHL:n hallituksen jäsen

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.