Uskonsotien veto on riski

Suomesta on lähtenyt Syyrian sisällissotaan enemmän taistelijoita kuin ehkä mistään muusta Euroopan maasta suhteutettuna maamme muslimiväestöön. Sisäministeriön lukujen mukaan lähtijöitä on ollut 20. Norjan valtiollisen puolustustutkimuskeskuksen FFI:n mukaan 12:sta muslimiväestöltään merkittävästä Euroopan maasta on lähtenyt Syyrian sotaan vähintään 1100 mutta mahdollisesti jopa 1800 vapaaehtoista taistelijaa.

Suomessa on vähän ulkomaalaisia. Muslimiyhteisömme koko on 60 000 ihmistä.

Suomessa on silti suuri somaliyhteisö, jonka jäsenistä moni on lähtöisin alueilta, joilla nykyisin on al-Shabaabin toimintaa. Tämä yhteys on terrorismiriski ja voi tuottaa myös taisteluhalukkuutta uskonsotiin muualla maailmassa. Suomeen tulleet somalit olivat aluksi koulutettuja eli lääkäreitä tai vastaavia, mutta pakolaisuuden seuraavissa aalloissa tulijoiden luonne muuttui. Ihmiset tulivat alueilta, joissa koulutustaso oli heikko ja näin myös al-Shabaabin kaltaisille liikkeille kasvupohja olemassa.

Uskonsotien ja ideologisten taistelujen tulo Suomessa asuvien ihmisten yhteisöihin on riski. Suomesta Syyriaan lähteneistä kaksi on jo kuollut. Sodan pitkittyminen voi radikalisoida asenteita maahanmuuttajayhteisöissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu