Kunnille annettava nyt työrauha

Hannu Tiusanen

Jyrki Kataisen hallitus on asettanut kunnille velvoitteen ilmoittaa marraskuun loppuun mennessä minkä kunnan tai kuntien kanssa ne alkavat selvittää kuntaliitosta. Mikkelin seudulla ollaan yksimielisiä siitä, että alueen elinvoima piilee muualla kuin kuntaliitoksissa. Kuntien päällimmäinen haaste on taata toimivat ja tehokkaasti tuotetut sote-palvelut tulevaisuudessakin, mihin kuntaliitokset eivät juuri auta. Kuntaliitosten sijaan Mikkelin seudun kunnat ovat linjanneet selvityksen tekemisestä yhteisen kuntayhtymäpohjaisen sote-alueen perustamisesta vuoden 2015 alusta.

Pieksämäen kaupunginvaltuusto on päättänyt tulla mukaan selvitykseen. Se on sysäys, jolla alueelle on todella saatavissa elinvoimainen sote-alue. Sote-alueella on monia hyviä puolia, kuten se takaa vakaamman palvelujen rahoituksen, päällekkäisten palvelujen poistamisen, joustavammat palvelut esimerkiksi perusterveydenhuollossa, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon paremman yhteensovittamisen ja päivystyssairaalaan säilymisen Mikkelissä. Palvelut siis pysyvät vähintään nykyisen tasoisina, mutta niiden tuottaminen on tehokkaampaa.

Nyt oleellisinta on, että Kataisen hallitus hyväksyy Mikkelin seudun kuntien lausunnot sote-alueesta, vaikka hallitus nimenomaan vaatii kuntaliitosselvityksiä. Lisäksi Kataisen hallituksen on hyväksyttävä sote-alueen pohjautuminen demokraattisemmalle kuntayhtymämallille verrattuna hallituksen ajaman vastuukuntamalliin sijaan. Maan hallituksen on kuunneltava sitä, miten seudun päättäjät haluavat omaa aluettaan kehittää.

Sote-palveluiden siirto leveämmille hartioille antaa kunnille ja varsinkin pienemmille kunnille entistä paremman mahdollisuuden keskittyä kunnan vetovoimaisuuden ja elinkeinopolitiikan kehittämiseen. Elinkeinoelämän Keskusliiton tuoreen suhdannebarometrin mukaan päätoimialojen eli teollisuuden, rakentamisen ja palvelualan suhdannenäkymät ovat heikentyneet edelleen Itä-Suomessa. Kuntaliitoksia ja selvityksiä toinen toisensa perään tekemällä Suomi, Itä-Suomi eikä Etelä-Savo nouse kukoistukseensa, vaan ja ainoastaan tekemällä töitä alueen kehittämiseksi paikallisista vahvuusalueista käsin. Siksi Kataisen hallituksen on annettava Mikkelin seudun kunnille työrauha viedä eteenpäin jytäkkää linjausta sote-alueesta ja kehittää alueen vetovoimaisuutta.

Hannu Tiusanen

kunnanvaltuutettu (kesk.)

Kuntaliiton pienten kuntien neuvottelukunnan jäsen

Kangasniemi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu