Sivukylien asukkailla on toisenlainen säästölista

Jaakko Palmu

Nyrölän ja monen muun pikkukoulun nimi on taas kerran lakkautuslistalla, ei järki- vaan säästösyistä. Valtiovallan selvänä tavoitteena oli vielä 1980-luvulla säilyttää maaseutu elävänä. Pienen koulun oppilasminimi pudotettiin alimmillaan 12 oppilaaseen. Siihen valtiolla riitti rahaa ja kunnille se oli edullista.

Nyt tavoite on päinvastainen, vaikka valtio on rikkaampi kuin koskaan ennen. Tavoitteena on tyhjentää maaseutu ja tiivistää asutusta, vaikka kaupungeissa monien on jo ennestään paha olla. Rahaa on, mutta ei rauhallista onnea.

Valosaasteen takia eivät kaupunkilaiset kirkasta tähtitaivasta näe. Liikenteen ja liian lähellä asuvien naapurien melusta kärsitään yleisesti. Pakokaasut, pöly ja muut ilman epäpuhtaudet kiusaavat ja aiheuttavat sairauksia. Allergioita on enemmän kuin maaseudulla.

Jyväskylällä on runsaasti terveellistä maaseutua lähellä kaupungin keskustaa. Sinne rakentamista kannattaisi tukea ja pieniin kouluun lähettää sopiva määrä taajamienkin lapsia. Ristonmaalta Liinalammelle muuttanut perhe kertoi löytäneensä maalta oman rauhan ja ison pihan (Ksml xxx).

Ei maaseudun viimeisten palvelujen lopettamisesta suuria säästöjä synny. Ruutukaava-alueelta säästöt löytyvät, hyvinä aikoina rakennetuista halleista ja harrastuspaikoista. Päättäjät ja virkamiehet etsivät säästökohteita sieltä, missä on vähimmän säästettävää.

Sivukylien asukkailla on toisenlainen säästölista: myydään yksityisille Matti Nykäsen mäki, jäähalli, Hipposhalli ja uimahallit. Ei laki määrää niitä veronmaksajien kustannettaviksi. Halleja odottavat miljoonien korjauskulut.

Myydään pois lähes miljoonan euron valaisinpylväät Harjulta. JJK pysyi Veikkausliigassa vain yhden vuoden. Luovutaan Vehkalammen tekonurmikentän miljoonan euron kattamishankkeesta. Jyväskylässä on liian kylmää jalkapallon ympärivuotiseen harrastamiseen.

Lopetetaan JYPin ja kaiken muun huippu-urheilun tukeminen. Säästyvät eurot ohjataan kaikenikäisten omatoimisen kuntoliikunnan tukemiseen ja terveyden edistämiseen.

Hallintoa kevennetään tuntuvasti ja johtajat kohtuullistavat palkkojaan esimerkkinä muille. Kouluissa pysäytetään uusi varustelukierros älytauluineen ja läppäreineen.

Uimaopetus ulkoistetaan vanhemmille ja niin saadaan perheille uutta laatuaikaa. Vaarallisten urheilulajien harrastajien on otettava vakuutus, josta korvataan syntyvien vammojen hoito.

Jos riittävän moni edellä mainituista säästöistä toteutuu, pystytään maksamaa häpeällisen suurta velkaa pois. Ensiluokkalaisten ei tarvitse kävellä 5 kilometriä kouluun.

Uimarantoja ja leikkipuistoja ei tarvitse sulkea. Pieniä kouluja ei tarvitse lakkauttaa. Isoihin kouluihin saadaan pienempiä luokkia. Sairaille ja vanhuksille riittää enemmän hoitajia.

Mutta jos emme halua elintasostamme ja hyvinä aikoina saavutetuista eduistamme luopua, voimme lähettää Tampereelle ja Kuopioon anomuksen, että ne kustantaisivat meidän kalliit sisähallimme, tekonurmemme, tekojääratamme ja valaistut latumme.

Jaakko Palmu

Jyväskylä, Oravasaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu