Satujen sanoma avautuu kahdella tasolla

Urpo Manninen

Varsinkin ikivanhat lapsia pelottaneetkin sadut saattavat avautua vasta aikusena ja aivan toisessa merkityksessä. Usein niissä on opettava stoori, jota kaikkea lapset eivät vielä ymmärrä, mutta jonka elämän kokemus aikanaan avaa.

Lapsena usein aprikoin miksi ihmeessä sadun sankarin, esimerkiksi köyhän mökin pojan piti ”aarteen löytääkseen”, voittaa mahdottomia esteitä ja taistella lohikäärmeitäkin vastaan? Ja sitten sadun edetessä, ehkä vuosien ja koettelemuksien jälkeen, löytää se ”aarre” kotimökin porraskiven alta!

Vasta myöhemmin elämän koulimana aikuisena satujen sanomat avautuvat. Vasta silloin ymmärtää mitä kiehtovilla saduilla ja tarinoilla on kerrottavanaan lapsille ja opettavaisena sanomana myös aikuisille.

Eihän lapsi voi tajuta sadun syvintä olemusta, kun kyseessä ovat vanhanajan sadut. ”Aarteen” muoto ja merkitys alkaa kertyä hänen korviensa väliin vasta elämänkokemusten myötä. Aluksi onni on vain lämmin äidin syli, turvallinen isän polvi ja kotilieden lämpö.

Vuosien saatossa ”aarrearkku” saa lisää eritasoisia aineksia kantensa alle. Siellä voi olla mukana ikävä kyllä myös negatiivisia tykötarpeita pelkoineen.

Alitajunnan lipasta avatessa on hyvä ehkä todeta, että se on ihmisen omasta kehityskaaresta ja sisäisestä kokemusmaailmasta kerääntynyt koostumus. Sitä ei kukaan pysty varastamaan, eikä taikomaan Pandoranlippaaksi. Sillä aarrelipastaan kun avaa, sen jokainen osaa tehdä positiivisella asenteella, ilman ennakkopelkoa.

Urpo Manninen

Jämsä, Jämsänkoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut