Lyhyet

On todennäköistä, että Arafatin myrkyttänyt taho jää ikuiseksi arvoitukseksi. Kiistellyllä palestiinalaisjohtajalla oli lukuisia vihollisia, myös palestiinalaisten keskuudessa.

Yksi on kuitenkin selvää: tämä löydös ja jo pelkkä al-Jazeeran uutinen poloniumin löytymisestä Arafatin jäännöksistä riittää vahvistamaan Arafatin henkilön ympärille rakennettua myyttiä, etenkin arabimaissa. Kun on edes epäily siitä, että Arafat ei kuollut vanhuuden vaivoihin vaan hänet myrkytettiin, tekee se hänestä islamilaisen marttyyrin.

Tämä tietää varmasti lisää levottomuuksia eikä edistä Lähi-idän rauhanprosessia. Ei sitä edistä Israelin halveksiva asennekaan: Israelin ulkoministeri luonnehti tutkintaa saippuaoopperaksi.

Karjalainen

Arafat oli kiistelty johtaja, jolla oli runsaasti vihamiehiä. Vihamiehet pitivät Arafatia joko terroristina tai Palestiinan asian pettäjänä. Taloudelliset väärinkäytökset ja avioituminen myöhäisellä iällä nuoren naisen kanssa herättivät arvostelua. Toisaalta häntä ihailtiin vallankumousjohtajana ja kansakunnan isänä, jonka kuva on ripustettu jokaisen viraston seinälle Länsirannalla.

Israel oli Arafatin pahin vihollinen, vaikka loppuaikana myös Hamasin piirissä kyti syvä tyytymättömyys häntä kohtaan.

Arafatin kuolemasta ei ole osoitettu ketään sormella, mutta Israel on ehättänyt kiistämään mahdollisen surmatyön turhankin kerkeästi.

Kaleva

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu