Tarkoitus pyhittää keinot

Juha Kaistinen

Tuntuu vaikealta asettua kansanedustajan, kaupunginvaltuutetun ja pitkäaikaisen keskisuomalaisen ministerin Mauri Pekkarisen rooliin.

Kuinka toimia uskottavasti Jyväskylän kaupungin tavoitteiden mukaan ja samalla toimia poliittisesti kaupunkia vastaan? Kyläpoliitikon silmin tilanne tuntuu mahdottomalta. Meillä Muuramessa tällaisia kameleontteja ei ole.

Kunnissa ei ole oppositiota, luottamustehtävät jakautuvat ihanteellisessa tilanteessa puolueryhmän menestyksen, henkilökohtaisen äänimäärän ja kyvykkyyden mukaan. Pekkarisen ihmettely ministeri Huovista kohtaan on outoa.

Olisi kummallista, jos hallituksen ministeri lähtisi vastustamaan hallituksen itselleen laatimaa ohjelmaa. Seurauksena olisi ministerin vaihto pikaisesti. Hallituskriisiä tuskin syntyisi. En muista ministeri Pekkarisenkaan vastustaneen hallitusohjelmia edes Paras-hankkeen aikana, joka aloitti pienten kuntien ahdistelun jo lähes kymmenen vuotta sitten.

Pekkarisen vastuukuntamallin arvostelu on mennyt jo aikoja sitten puoluepolitikoinniksi. Valitettavasti se samalla on vienyt hänen ajamaltaan vaihtoehdolta uskottavuuden.

Muuramelaisten kannalta ei vaihtoehdolla ole väliä: ”Meille on suo siellä, vetelä täällä”. Vain itsenäinen Muurame takaa palvelujen laadun ja määrän.

Ihanteellisessa tilanteessa kunnalliset toiminnot tulisi järjestää ikään kuin kuntarajoja ei olisi vaan ainoastaan käyttäjien tarpeiden mukaan. Se nyt on vain toiveajattelua.

Jyväskylä päättäjineen haluaa kuitenkin olla kukkona omalla tunkiollaan ja vielä muidenkin. Tähän joukkoon Pekkarinenkin kuuluu niin kauan kun hän valituttaa itsensä valtuustoon.

Jyväskylä on kuitenkin nykyiseltä väestöltään Keski-Suomen läänistä puolet ja mikä on väestö valtuustokauden jälkeen, jää nähtäväksi.

Tosin osa poliitikoista edesauttaa hylkimisreaktiota Jyväskylää kohtaan. Kansanedustaja-kaupunginvaltuutettu Aila Paloniemi pelottelee Jyväskylällä kangasniemeläisiä. Toiminnallinen merkitys Jyväskylällä koko maakunnalle on sitten jo moninkertainen. Tämän tosiasian ja käsittämättömien vaikeuksiensa kanssa luulisi ainakin Jyväskylän virkamiesten ja päättäjien elävän sopusoinnussa. Eikä huutelevan vain poliittisten irtopisteitten perään.

Herää epäily: Onko joillakin pelko, että nykyinen kannatus taittuu kevääseen 2015 mennessä?

Muuramessa kaikki hyvin!

Juha Kaistinen

valtuuston pj. (sd.)

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu