Vihreä hiljaisuus

Jarmo Jääskeläinen

Vihreitä vaatimuksia on esitetty paljon. Raskasöljy- ja kivihiilivoimalat tulee ajaa alas tai muuttaa puuta polttaviksi. Ydin- ja vesivoimaa ei saa rakentaa, turpeen poltosta tulee luopua. Tuulivoimalapuistoja ei pidä rakentaa, energiajätettä ei saa polttaa.

Kuivikkeeseen sotkettua lantaa ei saa polttaa eikä ajaa pelloille, puukiukaat tulee taajamista hävittää. Sähköautoihin pitää siirtyä, liikennettä ei saa lisätä, julkisen liikenteen aikatauluja pitää nopeuttaa.

Sikalat, kanalat, turkistarhat ja niiden työpaikat pitää hävittää.

Vaihtoehtoina esitetään tuulivoimaa ja biolämmitystä, vaikka niitä samalla vastustetaan. Olki, risut ja muuhun käyttöön soveltumaton puu ovat maataloudessa energialähteitä. Lantakin on yllättäen mahdollisuus.

Isännän talvi kuluukin rattoisasti olkipaaleja pellolta ja risukuormia metsästä roudatessa ja niitä sekä lantaa yötä päivää kattilaansa lapioidessa.

Karjakin voidaan hoitaa olkia ja risuja polttamalla. Tähän asti lypsykoneet ja jäähdyttimet ovat tarvinneet sähköä.

Saunat pitäisi lämmittää sähköllä. Sähköautoja pitää ladata yhtenään. Sähköä pitää kuitenkin säästää eikä sen tuotantoa saa lisätä.

Periaatteessa liikennettä ei saa lisätä, mutta vuosittain yli miljoonan risurekan liikenne voimaloihin ja lantarekat kompostointilaitoksiin sallitaan entisen liikenteen lisäksi.

Aikatauluja pitää nopeuttaa, vaikka teiden nopeuksia alennetaan päästöjen takia. Pikalinjan bussin pitää ajaa Helsinkiin entistä nopeammin entistä hitaammin?

Sikalaa, kanalaa tai turkistarhaa Stadin skidit eivät ole ikinä itse nähneetkään. Coolia niitä on siitä huolimatta yhdessä kavereiden kanssa vastustaa.

Vuosisadan pahin eläinrääkkäys, koirien ja kissojen pentutehtailu ei kiinnosta. Geneettisesti sairaaksi ”jalostettu” Musti tai Mirri pyörii jaloissa joka päivä.

Ongelma on oma, sitä ei nähdä. Rikka toisen ja pölli omassa silmässä, you know! Vaatimusten epärealistisuus ja ristiriitaisuus ovat heittäneet Taavin ojaan vihreiden arvojen ahkiosta.

Vihreät ovat jo vuosia olleet kansakunnan kaapin päällä, hallituksessa. Silti energiajätettä ajetaan edelleen mielettömät määrät kaatopaikoille ja lantaa kompostointilaitoksiin.

Riittävä risuralli voimaloihin ei toimi eikä tule toimimaankaan. Vihreiden vaatimuksesta turpeen veroja korotettiin vuoden alusta. Samalla nousi myös energiapuun hinta.

Voimalat joutuivat siirtymään takaisin kivihiileen. Kivihiilijunat ovat Siperiasta jo tulleet. Jostain syystä on energia-asioissa viime aikoina vallinnut vihreä hiljaisuus!

Jarmo Jääskeläinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu