Ammattilaisia pitää arvostaa

Mikko Salo

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kirjoitti (Ksml 2.11.) terveydenhuollon liiketoiminnasta ja Attendosta.

Etiikka ja yhteiskuntamoraali suomalaisessa terveydenhuollossa tarkoittavat ennen kaikkea sitä, että suomalaisten terveydenhuollon palvelut tuotetaan laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Siihen tarvitaan toimiva julkinen terveydenhuolto ja sitä tukemassa yrityksiä, jotka painottavat laatua ja kustannustehokkuutta pitkäjänteisesti.

Kiminkinen on täysin oikeassa siinä, että meillä ei ole varaa äyskäröidä rahaa veroparatiiseihin. Jostain syystä Suomeen veronsa maksava ja ison verojalanjäljen joka vuosi jättävä Attendo on nostettu esille veroparatiisikeskustelussa.

Tämä on hyvin erikoista, sillä Attendo tämän alan ensimmäisenä yrityksenä lähes kaksi vuotta sitten luopui täysin vapaaehtoisesti osakaslainoista, jotka viime aikojen verokeskustelussa ovat olleet arvostelun kohteena.

Useiden muiden alojen yrityksillä – niin julkisilla kuin yksityisillä – osakaslainajärjestelyjä on yhä käytössä, mutta syystä tai toisesta osakaslainoista jo aikaa sitten luopunut Attendo haluttiin nostaa esiin tässä yhteydessä.

Attendon pääomistaja on arvostetun pääomasijoitusyhtiön IK Investment Partnersin hallinnoima rahasto. Kyseiseen rahastoon ovat sijoittaneet mm. useat suomalaiset eläkeyhtiöt, jotka haluavat suomalaisten eläkerahoille vakaata ja turvallista tuottoa. Eläkeyhtiöt sijoittavat sellaisten toimijoiden rahastoihin, jotka pitävät huolta yhteiskuntavastuunäkökohtien toteutumisesta omistamiensa yritysten toiminnassa.

Kiminkinen ottaa esille yksittäisiä hinnoittelutapauksia. Hän ei kerro, että terveydenhuollon ostopalveluita koskeviin sopimuksiin liittyy asiakkaiden vaatimia merkittäviä sanktiopykäliä, jotka vaikuttavat ostopalvelun hintaan.

Toisin kuin Kiminkinen esittää, terveydenhuollon yritystoiminnassa ei menesty minimoimalla henkilökunnan määrä ja toiminnan laatu. Niin lääkäreiden kuin muidenkin alojensa ammattilaisten työelämävalintoihin vaikuttavat työnantajien tavat toimia.

Pitkäjänteisessä toiminnassa terveydenhuollon työnantaja pystyy tuottamaan laatua ja kustannustehokkuutta vain arvostamalla alansa ammattilaisia ja tarjoamalla heille joustavat ja järkevät puitteet tehdä työtään. Tässä olemme onnistuneet ja pystyneet samalla auttamaan julkista terveydenhuoltoa.

Mikko Salo

viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja

Attendo Oy

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.