Sota vai rauha, läheltä piti

Osmo Nuolikoski

Tutkijoiden tietojen mukaan on jo muutaman kerran, varsinkin kylmän sodan aikana, oltu lähellä suursotaa erehdyksestä johtuvista syistä. Asian merkittävyyteen nähden aiheesta ei taida kuitenkaan olla kovinkaan paljon yhteen koottua, luotettavaa tietoa.

Toki tietoisella politiikallakin on tiukkoja tilanteita ratkottu. Yhdysvaltain presidentti H.S. Truman erotti Korean sodan aikana vuonna 1951 kenraali MacArthurin, joka suunnitteli ydinhyökkäystä Kiinaan. Berliinin muurista johtunut kriisi vuonna 1961 sekä Kuuban kriisi vuonna 1962 pystyttiin ratkaisemaan rauhanomaisesti, mutta on myös tietoja erehdyksistä, jotka olisivat voineet johtaa kolmanteen maailmansotaan.

Marraskuussa 1979 Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskus Norad sai tiedon, että Neuvostoliitto oli jo aloittanut ydinhyökkäyksen. Paniikista huolimatta ei onneksi heti tehty mitään, ja sitten tutkista huomattiin hälytys virheelliseksi. Tietokoneeseen oli erehdyksessä syötetty harjoitukseen tarkoitettu simulaatio-ohjelma hyökkäyksestä.

Syyskuussa 1983 Neuvostoliiton tiedustelusatelliittijärjestelmä Oko osoitti ydinhyökkäyksen Yhdysvalloista alkaneen, kun auringonvalo heijastui pilvistä sellaista tilannetta muistuttavalla tavalla. Päivystysvuorossa silloin onneksi tavallisuudesta poiketen ollut everstiluutnantti Petrov tajusi heti, että tilanne johtui teknisestä virheestä, eikä kostohyökkäystä käynnistetty.

Marraskuussa vuonna 1983 sotilasliitto Naton sotaharjoitukseen sisältynyt ydinhyökkäysharjoitus vietiin niin pitkälle, että Neuvostoliitto valmistautui vastahyökkäykseen ydinasein.

Kuumaa linjaa lienee käytetty useammin kuin tiedämmekään, ja YK:n on sanottu estäneen suursodan ainakin pari-kolme kertaa. Kiinnostavaa olisi saada näistä läheltä piti -tilanteista lisää tietoja.

Osmo Nuolikoski

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu