Lyhyet

Ruotsalaisuuden päivän ajatuksena on nostaa esiin läntisen naapurimaan kiistaton vaikutus suomalaiseen elämänmuotoon, yhteiskuntaan ja kulttuuriin, sekä myös korostaa kovasti kiisteltyä toista kotimaista kieltä. Pakkoruotsista taitetaan peistä vähän väliä. Varkaus oli aikoinaan itäisen Suomen ruotsalaisin paikkakunta. Ahlströmin hallintokieli oli ruotsi vielä pitkälle sotien jälkeen, ja vanhat varkautelaiset muistavat ajan, kun Päiviönsaaren kaupoissakin asioitiin ruotsiksi. Tämä historia on jäänyt elämään koulupuolella. Svenska skolan eli ruotsinkielinen koulu on harvinaisuus itäsuomalaisessa koulumaailmassa. (..)

Tähän asti koulu on saanut merkittävää avustusta toimintaansa Svenska Folkskolans Vänner -yhdistykseltä ja Brita Maria Renlund -säätiöltä, mutta avustussumma on viime vuosina puoliintunut. Myös koulun vetovoima on heikentynyt parhaimmista vuosista. Nykyisellään oppilaita on 17: hieman vähemmän kuin tavanomaisessa perusopetuksen opetusryhmässä.

Ruotsinkielisen koulun perinne on kumminkin hieno, eikä sitä saisi ehdoin tahdoin katkaista. Voisiko se jatkua esimerkiksi ruotsi-painotteisena opetuksena jollakin Varkauden alakouluista, mikäli vain kysyntää riittää?

Warkauden Lehti

Englantilaisen kielialueen ulkopuolella Hollanti ja Suomi ovat maita, joissa järjestetään väkilukuun suhteutettuna eniten englanninkielistä koulutusta. Tästä linjasta kannattaa pitää kiinni.

Satakunnan Kansa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu