Säästöjä ei lupauksista huolimatta löytynyt

Esko Järvenpää

Kuntien ahdinko on ollut toistuvasti esillä, mutta nyt on tulossa totisesti vaikeuksia. Jopa kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) on pettynyt, kun ministeriöt evät toisellakaan kierroksella löytäneet kuntien tehtävistä tarpeettomia tehtäviä tai velvoitteita.

Säästöjä ei löytynyt aiemmista lupauksista huolimatta, vaikka jopa kansallinen budjetti rakennettiin osittain haamusäästöjen varaan.

Ministeriöt toimittivat alkuperäiset ehdotuksensa tehtävien vähentämiseksi syyskuun lopussa, vähennettäviä tehtäviä ei kuitenkaan merkittävästi löytynyt. Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti 16. lokakuuta rakennepoliittisen ohjelman käsittelyn yhteydessä pyytää ministeriöitä uudelleen täydentämään esityksiään. Valitettavasti pyykki oli kuivaa eikä vääntö aiheuttanut säästövirtauksia.

Pahalta kuulostaa myös yksittäinen säästöehdotus sosiaali- ja terveysministeriöltä. Sen mukaan laitoshoidossa olevien yli 75-vuotiaiden osuutta vähennettäisiin 4,3 prosentista kahteen prosenttiin ministeriön mahtikäskyllä. Tämä vähentäisi menoja 340 miljoonalla eurolla. Mutta miten se tehdään? Vanhukset eivät parane ministeriön taikasauvalla.

Kokematon hallitus on ajanut kunnat entistä enemmän omavastuisiksi. Se tarkoittaa sitä, että kuntaveroja on pakko nostaa tai ottaa lisää velkaa. Velka on kuitenkon jo monessa kunnassa tapissa. Tiedämme, että kuntatyön tuottavuus on alhainen ja sen kilpailuttaminen on kolmas konsti selvitä talousahdingosta. Ehkä hallituksen tavoite onkin ohjata asioita tähän suuntaan.

Nämä valitettavat huonot kokemukset voi kääntää hyödyksi, kun uutta hallitusohjelmaa ryhdytään kirjoittamaan eurovaalien jälkeen. Siihen mennessä on karttunut paljon muutakin kehitysaineistoa tämän nuorten kokeilijain ja keksijäin hallituksen jäljiltä.

Esko Järvenpää

kaupunginvaltuutettu (sit.)

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu