Lääkäripula on koetellut potilaita ja henkilökuntaa

Jyrki Suikkanen

Palokan eläkkeensaajien puheenjohtaja Tuula Järvinen kirjoitti (Ksml 31.10.) tärkeästä ja ajankohtaisesta asiasta. Kirjoituksessaan hän tuo esille huolen perusterveydenhuollon palvelujen saatavuudesta JYTE:n pohjoisella Tikkakosken ja Palokan alueella.

Palokan terveysasemalla on yhdeksän lääkärin virkaa, joista kaksi vastaanottotyöhön osa-aikaisia. Kaikki virat ovat täynnä. Sattumanvaraisena ongelmana on tilanne, jossa Palokan aseman lääkärikunnasta kolme on hoitovapaalla ja yksi opintovapaalla.

Tämä tilanne on ollut kesästä 2013 alkaen. Keväällä tilanne oli parempi. Tällöin poissaoleville kolmelle lääkärille oli yksi kokoaikainen sijainen. Syyskesästä meillä on ollut vain yksi osa-aikainen sijainen alueillemme.

Tikkakoskella on ollut pula omista lääkäreistä aina vuoden 2011 alkupuolelta lähtien. Pula kärjistyi siihen, että kalliilla rahalla jouduimme ostamaan lääkäripalveluja ostopalvelufirmalta.

Lääkärit vaihtuivat jatkuvasti, milloin saatiin ”remmiin” kaksi lääkäriä, milloin yksi ja yhtäkkiä saattoi olla tilanne, että heitä oli oven takana kolme tai viisi.

Tässä tilanteessa hoitajien työn osuus ja vaativuus terveysasemalla kasvoi. Tälläinen päivittäinen muutos, joka vaikutti voimakkaasti työn suunnitteluun ja toteuttamiseen, aiheuttaa meille kaikille stressiä ja halun hakea tilanteeseen ratkaisuja esimerkiksi suunnittelemalla työtä uudella tavalla.

Kevätkesällä saimme tietoomme, että meillä olisi mahdollisuus saada kaksi kokenutta kollegaa Tikkakosken hoitotiimiin. Tämä tieto antoi mahdollisuuden kehittää Palokan ja Tikkakosken terveysasemien toimintaa.

Kuten aikaisemminkin on lehden sivuilla todettu, on toteutetut muutokset tehty sekä työvoimapulan että kunnan kehittyneen rahoitusvajeen takia. Ratkaisulla, jossa Tikkakosken terveysaseman lääkäripalvelut avosairaanhoidon vastaanottojen osalta ovat Palokan terveysasemalla, pyritään työn paljouden hallitsemiseen ja tasapuoliseen jakamiseen.

Palokan ja Tikkakosken lääkärittömien alueiden potilaille annetaan aikoja aivan samojen toimintatapojen mukaisesti kuin muiden alueiden potilaille. Vakinaiset lääkärit hoitavat suuren osan päivästään muiden kuin oman alueensa asukkaita.

Toki on selvää, että tämänhetkisessä tilanteessa työ painottuu enemmän ja enemmän akuuttivastaanottoon. Valitettavasti ennaltaehkäisevä työ jää vähemmistöksi. Se ei tietenkään ole hyvä asia, sillä lasku tälläisestä tilanteesta maksetaan myöhemmin.

Tikkakoskelle on rakennettu puuttuvan lääkäriviran kustannuksilla kaksi sairaanhoitajan tointa. Sairaanhoitajat toimivat Tikkakoskella rajatuissa tehtävissä. Monessa kunnassa on vastaavanlaisesta toiminnasta saatu hyviä kokemuksia ja kiitosta myös kuntalaisilta.

Tikkakosken terveysaseman tulevaisuus, kuten olemme saaneet lukea myös Korpilahden, Säynätsalon ja Kuokkalan terveysasemien osalta, onkin sitten kuntapäättäjien ja luottamusmiesten käsissä.

Tulevaisuus näyttää kuitenkin paremmalta: tikkakoskelaiset saavat lääkäripalvelut Palokasta, jossa he ovat sulkujen ja edesmenneen päivystyksen aikana tottuneet käymään. Yhteistyön lisäämistä ja työtaakan tasapainottamista pohjoisen alueen sisällä helpottavat tiedossa olevat sijaiset, joita Palokkaan saadaan marraskuun puolivälistä ja alkuvuodesta.

Omia lääkäreitä palaa ”sorvin ääreen” kevättalvella. Myös nuorten lääkäreiden kiinnostus tulla työhön Jyväskylään on viime aikoina lisääntynyt.

JYTE kuuluu laatuverkostoon, jonka mittauksien perusteella Jyvässeudulla saadaan laadukkaan tasoista perusterveydenhuoltoa. Tilanne ei voi säilyä, jos emme jatkossa pysty palaamaan ennalta ehkäisevän hoidon juurille koskien pitkäaikaissairauksia. Tätä varten teemme koko rintamalla koko ajan työtä lääkärivirkojen täyttämiseksi ja lisäämiseksikin. Toivomme, että hoitohenkilökuntaa olisi tarpeeksi toteuttamaan lääkärien kanssa tiimityötä. Ilman heitä se ei onnistu.

Mennyt vuosi ja erityisesti kesän pitkä sulkuaika ovat olleet raskaita henkilökunnallemme ja vaatineet pitkämielisyyttä asiakkailtamme. Tuntuu, että henkilökunta on jo repeytynyt kahdeksi, kolmeksi ei meistä enää ole. Onneksi Palokan, Tikkakosken ja Uuraisten terveysasemien tiimeissä on säilynyt toistemme auttamisen hyvä yhteishenki.

Jyrki Suikkanen

lääkäri

JYTE:n Pohjoinen alue

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu