Ikääntyneet saavat popsia arveluttavia lääkemääriä

Seija Tuohesmaa

Professori Sirkka-Liisa Kivelä on aiheellisesti huolestunut potilaiden lääkevastuusta.

Onneksi lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sivuilta löytyy iäkkäiden ihmisten lääkehoidon tietokanta. Se ei hyödytä internettiä käyttämätöntä vanhusväestöä. Tuo joukko on suuri.

Olen joskus ihmetellyt sitä suurta lääkemäärää, minkä iäkäs tuttavani aamuisin joutuu nielemään, kenties tarpeettomasti. Puuttuuko asianomaiselta asiaa koordinoiva, vanhan ajan vastuulääkäri?

Tutkimusten mukaan yli 75-vuotiaista joka kolmannella on käytössä kymmenen eri lääkettä. Medikalisaatio kun on aikamme tunnuspiirre.

Huononäköisen vanhuksenko tulisi lukea alleviivaten se pitkä, pienitekstinen lääkepurkin lista, joka kertoo lääkkeen sivuvaikutuksista? Niitä on yllättävän runsaasti.

Lääkettä seurava varoitusteksti viittaa myös lääkkeen vaarallisuuteen, jos sitä yhdistetään johonkin toiseen valmisteeseen.

Mielestäni lääkärin tulisi selvittää mahdolliset haittavaikutukset, jotka korostuvat varsinkin ikääntyvillä.

On myös tehtävä usein laajahkoja tutkimuksia ennen hätäistä reseptin kirjoittamista.

Sähköinen reseptikäytäntö auttaa paljon. Asiaa kuitenkin mutkistaa potilaan käynti usean eri lääkärin vastaanotolla. Silloin lääkityksen kokonaisvastuu voi hämärtyä.

Osalla ikäihmisistä on kenties käytössään pari vuosikymmentä sitten määrättyjä rohtoja. Kukaan ei ole ottanut selvää, ovatko ne asianmukaisia yhä edelleen.

Onneksi vanhuspalvelulaki pyrkii parantamaan seniorikansalaisten tilannetta.

Potilaalla olisi hyvä olla mukanaan ajan tasalla oleva lista lääkkeistään. Tietoa asiasta ei valitettavan usein ole kuin potilaalla itsellään.

Seija Tuohesmaa

FM, kirjailija

Äänekoski, Suolahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu