Valtuuston on uudistettava käytäntöään

Kari Halttunen

Olen seurannut kiinnostuneena Jyväskylän kaupungin johtamista ja taloutta käsittelevää mielipiteenvaihtoa. Julkisuudessa keskustelu ja vastuutus henkilöityy ja on virkamiespainotteista.

On muistettava, että peruslähtökohtana kunnan asioiden hoidossa on kuntalaki. Lain mukaan keskeinen vastuu kunnan asioista kuuluu valtuustolle. Kuntalain toisessa luvussa säädetään muun muassa seuraavaa: valtuusto vastaa kunnan toiminnasta ja taloudesta.

Valtuusto päättää muun muassa kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden keskeisista tavoitteista ja konserniohjauksen periaatteista, hallinnon järjestämisen perusteista, talouden, rahoituksen ja sijoitustoiminnan perusteista sekä talousarviosta.

Kuntalaki muuttuu – mitä konkreettista valtuusto voi tehdä nyt? Valtuusto päättää myös kunnan ja kuntakonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista. Kuntalakiin tehtiin 1.7.2012 kunnan ja kuntakonsernin sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa koskevia muutoksia, jotka astuvat voimaan 1.1.2014. Tarkoituksena on parantaa nykyisiä käytäntöjä.

On ymmärrettävää, että valtuutetut tarvitsevat tukea päätöksilleen. Nyt he voivat yhdessä laatia säännöstöt ja ohjeet uudelleen ja järjestää talouden, toiminnan sekä riskien seurannan siten, että se tukee päätöksentekoa riittävästi.

Esitystä käsiteltiin valtuustossa 4.11.2013 ja ohjeistusta vielä tarkennetaan vuoden loppuun asti.

Menneelle emme voi mitään paitsi ottaa siitä oppia.

Nyt valtuustossa kannattaa miettiä huolella, kuinka tulevaisuudessa esimerkiksi tilintarkastusta käytetään tehokkasti hyväksi, kun arvioidaan kaupungin taloutta ja sen toimintaa.

Kari Halttunen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu