Hiilenmustia näkymiä

Eero Kuusela

Kun kuljemme ratapihan yli Lutakkoon, ei voi olla huomaamatta VR:n alueella kymmeniä metrejä pitkiä junavaunuja, jotka on täytetty kivihiilellä.

Kaikki ne ovat menossa Jyväskylän Energian (JE) Keljon voimalaan poltettavaksi ilmastonmuutoksen vauhdittajaksi.

Käväisin JE:n kotisivuilla. Etusivulta hyökkäsi melkein silmille iso vihreä teksti: ”Sähkösi on nyt vihreää!”

Kuten tiedämme, kivihiili polttoaineena on kaikkein vähiten ympäristöystävällinen. Se on nimenomaan ilmastonmuutoksen vauhdittaja. Mutta JE ottaa tämän kaiken takaisin, koska Tourujoen vihreä vesivoimala pystyy tuottamaan sähkön kaikkiin katuvaloihin uudelle Kankaan alueelle!

Ja näin se Tourujoen ryteikkömäisyys jatkuu seuraavat 60 vuotta.

Jotta JE lopettaisi Tourujoen vesivoimalan tuotannon, Jyväskylän kaupungin pitäisi maksaa JE:lle kolme miljoonaa euroa. Eli kyse on vain pelkästään JE:n virheinvestoinnin peittoavasta rahasta.

Ehkä nyt olisi viimeistään aika konsernijohtajan puuttua peliin. Kun Kankaan alueen kaavoitusta alettiin suunnitella, kutsui kaupunki kaikkia yhdistyksiä yhteiseen alustavaan suunnittelutapahtumaan Aalto-saliin alkuvuodesta 2011.

Positiivista huomiota herätti se, että kaupunginjohtaja oli koko tilaisuuden ajan paikalla. Minusta tämä kertoo arvostuksesta. Siitä, millaisena Markku Andersson pitää Kankaan uutta aluetta.

Tilaisuus oli silloin niin puhutteleva, että myös edustamani yhdistys Jyväskylän alakaupungin asukasyhdistys ry jätti Kankaan alueen suunnitteluun oman esityksensä.

Kuitenkin näyttää siltä, että yksityishenkilöillä ja yhdistyksillä ei ole enää mitään sanomista JE:n vahvan taloudellisen asenteen vuoksi.

Kaikki muut paitsi JE tuntuvat olevan vesivoimalan sulkemisen kannalla.

Eero Kuusela

hallituksen puheenjohtaja

Jyväskylän alakaupungin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut