Hakkuut tuhoavat maisemaa ja lisäävät melua

Janne Karvo

Jyväskylän sisääntuloväylien ympäristöissä tehdyt avohakkuut (Ksml 31.10.) ovat uusi osoitus Jyväskylän viihtyvyyttä heikentävistä toimista. Metsäpäälliikö Marko Kemppaisen päättelyn mukaan metsä on epäviihtyisää ja heikentää kaupunkikuvaa.

Hän ei ilmeisesti kulje näillä nyt maisemallisesti pilatuilla alueilla jalkaisin tai polkupyörällä eikä asu sisääntuloväylien vierustoihin rakennetuilla asuinalueilla. Muuten ei ole selitettävissä, ettei hän ymmärrä hakkuista syntynyttä maisemallista tuhoa tai meluhaittaa.

Puusto, joka aiemmin vaimensi ohikulkuliikenteen kohinaa, on nyt hakattu ja pinottu: jäljelle jäi raiskattu maisema ja jatkuva liikennemelu. Siinä on asukkaiden mukava seurata ramppeja pitkin kurvailevia autoletkoja.

Luonnolle itselleen koituvaa haittaa tuskin kukaan miettii, sillä mitä nyt parista pesäpuusta tai metsiköiden suomasta turvasta villieläimille.

Tätä hyvää on sitten luvassa jatkossakin, ainakin mikäli kaupunkikuvan kohentajaksi kelpaavat kaupunkimetsien avohakkuut sekä hehtaarien kokoiset betonikentät kaupungin keskeisellä alueella Lutakossa.

Jyväskylä tuntuu profiloituvan kaupunkimaiseman tärvelemisessä näillä päättömillä ratkaisuillaan. Toki ymmärrän, että Lutakon alsfalttikentän tilalle rakennettu puistoalue tai muu vastaava yleishyödyllinen, viehättävä, luonnonläheinen kohde olisi ollut teknokraateille kauhistus, mutta siellä olisi ehkä viihtynyt muutama asukas lapsineen, koirineen ja eväskoreineen.

Kuvitelkaa nykyratkaisun tilalle keinotekoinen, kumpuileva puistikko pienine polkuineen ja suihkulähteineen, lasten leikkikenttineen – pikantteja yksityiskohtia täynnä oleva kaiken kansan levähdyspaikka keskellä kaupunkia.

Nyt saimme tilalle synkän, tuulisen, luotaantyöntävän ja hirviömäisen asfalttikentän, oikean turistinähtävyyden Jyväskylän malliin. Sitä olenkin saanut selitellä ulkopaikkakuntalaisille vierailleni, kertoa siitä miten tämä edustaa paikallista estetiikan ja kaupunkikulttuurin kirkkainta oivallusta.

Janne Karvo

opiskelija

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu