Uimamerkin kantajilla on syy käyttää uimapukua

Tuula Vartiainen

Oletko nähnyt uimahallin saunassa aikuista naista uimapuku päällä? Entä naista, jolta puuttuu toinen rinta tai molemmat? En usko, että kovin usein, sillä rintasyövän kokeneet eivät sinne uskaltaudu. Syynä tähän on suomalainen alastomuusvaatimus julkisissa saunoissa.

Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain yli 4000 naista. Vaikka leikkausmenetelmät ovat kehittyneet rintaa säästäviksi, tuhansilta suomalaisilta naisilta on poistettu toinen rinta tai molemmat. Mikäli syöpä on levinnyt kainalon imusolmukkeisiin, myös ne on leikkauksessa poistettava. Tällöin käden toiminta saattaa kärsiä.

Uiminen olisi mitä parhainta liikuntaa arpeutuvalle rintakehälle ja jäykistyvälle kädelle. Tämän tietävät syöpäjärjestöt, jotka ovat kehittäneet merkin kiinnitettäväksi uimapukuun. Merkin kantajalla on oikeus olla uimahallin saunassa uimapuku päällä. Kuulostaa yksinkertaiselta ja hienolta idealta, mutta ei sitä käytännössä välttämättä ole.

Kaikki eivät merkkiä tunne, vaikka siitä tiedotetaan uimahalleissa. Sairastuneelle saattaa olla kauhistus joutua selittämään, miten hän uskaltaakin tulla saunaan uimapuvussa.

Pari vuotta sitten kävin Saksassa upeassa kylpylässä, johon kuului myös 12 erilaista saunaa. Kun eräässä saunassa juttelimme tyttäreni kanssa suomeksi, käytöstämme kommentoitiin suorasukaisesti saksaksi. Olimme rikkoneet kylpylän saunasääntöjä nauramalla, ja lisäksi toinen jalkani oli ollut paljaana lauteella eikä pyyhkeen suojassa. On helppo naureskella oudoille tavoille ulkomailla, mutta vakavaksi vetää, jos omassa tutussa uimahallissa ei voi enää käydä.

Rintasyöpäleikatut kertovat, että varsinkin pienillä paikkakunnilla uimahallin saunassa istuu vakiokävijöiden mafia, joka valvoo järjestystä. Ei siinä merkki uimapuvussa paljon auta.

Hyvä ei toisaalta ole olla ilmankaan uimapukua, sillä rinnan puuttuminen on joillekin kanssasisarille liian kauheaa katsottavaa. Monet eivät uintireissuilla käykään saunomassa, vaikka maksavat ihan saman hallimaksun kuin muutkin.

Olen aina pitänyt kovasti uimisesta ja saunomisesta. Peurungan höyrysauna on suuri suosikkini. Sairastuttuani päätin, ettei minun saunomiseni ole tisseistä kiinni eikä ole ollutkaan.

Paljon enemmän on haitannut murtunut polvi. Käytyäni nyt vuosien ajan uimahalleissa ja kylpylöissä ympäri Suomea, tiedän jotain muiden saunojien mielipiteistä, kun ilmestyn saunaan uimapuku päällä. Suurin osa ei sano mitään, osa katsoo pitkään niin kuin vain suomalainen osaa, pieni joukko kommentoi asiaa kaverilleen, niin että varmasti kuulen.

Itse vastaan vain niille, jotka siitä minulta suoraan kysyvät. Hyviä keskusteluja on syntynyt.

Miksi vakavasta sairaudesta toipuvan mieli halutaan pahoittaa? Hoitojen jälkeen kalju päälaki alkaa kasvaa uutta tukkaa, mutta uusi rinta ei leikatun tilalle kasva. Jos ei voi tai halua mennä rinnankorjausleikkaukseen, on muuttuneen kehon kanssa pystyttävä elämään. Kanssaeläjien nurja suhtautuminen surettaa ja saa arimmat jäämään kotiin.

En usko, että naiset tahallaan haluavat lisätä taakkaa toistensa hartioilla. Rintasyöpään voi milloin tahansa sairastua kuka tahansa: minä itse, äitini, sisareni, tyttäreni tai rakas ystäväni.

Sairastumiselle ei mahda mitään, mutta on hienoa, jos sairastumisen jälkeen saa toisilta tukea ja kunnioitusta. Olen sama ihminen rinnan kanssa tai ilman, uimapuvussa tai ilman. Istutaan saman saunan lauteilla ja nautitaan lämmöstä!

Tuula Vartiainen

vertaistukihenkilö

Keski-Suomen Syöpäyhdistys

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu