Mikseivät Jyväskylän leveämmät hartiat kanna?

Unto Pynnönen

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) sanoo, että Keski-Suomessa ainoa maakunnalle sote-uudistuksessa tarjottu vaihtoehto on käytännössä se, että Jyväskylä vastuukuntana järjestäisi maakunnan sote-palvelut (Ksml 30.10.).

Voi olla, että tämä ministeri Huovisen esittämä ainoa sote-vaihtoehto ei kovinkaan paljon innosta Keski-Suomessa muiden kuntien päättäjiä, sillä niin karmeaa katsottavaa oli Jyväskylän kaupunginjohtajan Markku Anderssonin (kok.) julkaisema vuoden 2014 butjettiesitys. Andersson esitteli sitä 21.10 Jyväskylän kaupunginvaltuustolle.

Tässä kaupunginjohtaja Anderssonin butjettiesityksessä karsitaan kaupungin reuna-alueilta toimivia terveyspalveluja rajusti alas, lopettamalla muun muassa nykyisenmuotoiset terveysasemat kokonaan esimerkiksi Säynätsalosta, Korpilahdelta ja Tikkakoskelta.

Ne muutetaan monipalvelupisteiksi. Nimenmuutos tarkoittaa käytännössä nykyisten kaupungin reuna-alueilla terveyspalveluiden rajua alasajoa ja keskittämistä kaupungin ydinkeskustaan.

Jyväskylää voidaan pitää hyvällä syyllä pilottimallina ja esimerkkinä kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) ja peruspalveluministeri Susanna Huovisen ajamasta ja kehumasta Kataisen hallituksen kunta- ja sote-uudistuksesta.

Nykyinen suur-Jyväskylä on kasvattanut jo aikaisemmalla kuntaliitoksella Virkkusen ja Huovisen mainostamat ”leveämmät hartiat”, joilla pystyttäisiin heidän mukaansa tarjoamaan paremmat palvelut liitoskunnissa. Ministerit eivät ole kuitenkaan pystyneet perustelemään mitenkään väittämiään todeksi.

Jo toteutuneissa kuntaliitoksissa, kuten esimerkiksi Jyväskylässä, kuntaliitoksen tuomat ”leveämmät hartiat” eivät ole pystyneet turvaamaan edes kuntaliitosta edeltäneitä lähi-ja terveyspalveluja. Säästöleikkuri on iskenyt näihin palveluihin lähes joka vuosi.

Miksi siis monissa paljon Jyväskylää pienemmissä ja itsenäisissä kunnissa lähi- ja terveyspalvelut toimivat tälläkin hetkellä hyvin? Ne toimivat jopa paremmin kuin suurissa liitoskunnissa. Muurame on hyvä esimerkki tästä.

Unto Pynnönen

Jyväskylä, Säynätsalo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu