Ostojen poisjäänti nostaa Jämsässä terveyshintoja

Arja Paakkanen

Lyhyellä harkinta-ajalla Jämsän kaupungin tekemän sairaanhoitopiirin vaihdon seuraukset alkavat näkyä. Dialyysipotilainen väheneminen on toteutunutkin, mikä oli arvattavissa jo siirtopäätöstä tehdessä.

Suurempi vaikutus on sillä, että ensi vuoden syyskuun alusta lähtien Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ei enää osta leikkauksia ynnä muuta Jokilaakson sairaalalta. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ei käytä optiovuosia.

Keski-Suomen ostojen poisjäänti lyö merkittävän loven Jokilaakson Terveyden liikevaihtoon. Tämä käy ilmi sosiaalilautakunnan esityslistalta 15.10.2013. Mielestäni tämänkään muutoksen ei pitäisi tulla yllätyksenä?

Nyt ollaan tilanteessa, jossa Jokilaakson Terveys ei ole pystynyt allekirjoittamaan optiosopimusta. Samasta syystä keväästä asti käytyjä neuvotteluja ensi vuoden tilauksista hiotaan edelleen.

Ensi vuoden tilauksellaan Jämsän kaupunki osaltaan kattaa Jokilaakson Terveys Oy:n liikevaihdon vähenemistä. Lautakunta päättikin, että pienten terveysasemien toiminta turvataan hinnankorotuksilla.

Tässä yhteydessä on taas nostettu esiin osasto 2:n ulkoistus Jokilaakson Terveydelle. Viime vuoden juhannuksen tietämissä Jokilaakson Terveys Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén esitti ulkoistusta osana terveyssopimuksen hintojentarkistusta.

Osasto 2 on Jämsän kaupungin ainoa akuutti, kuntouttava terveyskeskusvuodeosasto. Se jätettiin terveydenhuollon ison ulkoistuksen ulkopuolelle nimenomaan strategisesti tärkeänä osana vanhusten hoitoketjua. Tätä kokonaisuutta ei pidä mennä pilkkomaan tutkimatta ja selvittämättä vaikutuksia.

Kotihoitoa on tarkoitus kehittää ja joka tapauksessa kuntoutustarve kasvaa. Parhaiten selvitään, kun hallitaan itse koko ketjua.

Ulkoistusta perustellaan lääkärivajeella. Jos oikeasti ollaan esimerkillisiä kumppaneita ja ”samassa veneessä”, lääkärirekrytoinneissa isompi osakaskumppani tukee ja auttaa pienempää eli kaupunkia. Tosi ikävää on, että lääkärivirta on mieluimmin mennyt toiseen suuntaan; isompi on syönyt pienemmältä.

Osasto 2:n ulkoistuksen vaikutusten selvittelyn lisäksi Jämsä voisikin kokeilla myös uudenlaista, näkyvämpää lääkärirekrytointia ja satsata siihen myös tiettyjä porkkanoita, kuten tekevät muutkin kunnat. Muussakin yhteydessä on tullut esille, että Jämsä mieluusti toimii kauppamiehenä, palvelujen ostajana, mutta on huono omien palvelujen markkinoija.

Toisaalta on myös selvää, että sellainen osasto ja työpaikka, jonka ympärillä vuodesta toiseen vellovat ulkoistushuhut, ei voi olla vetovoimainen ja houkutteleva rekrytoinnin näkökulmasta.

Jämsän pitäisikin painokkaammin arvioida sitä, mitä varsinkin pidemmällä tähtäyksellä merkitsee jatkuva oman osaamisen vuotaminen ja menettäminen ulkoistusten seurauksena.

Arja Paakkanen

puheenjohtaja

vasemmiston valtuustoryhmä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu