A niin kuin Attendo e niin kuin etiikka

Tapani Kiminkinen

Monikansallisten sijoitusyhtiöiden omistamien konsernien soluttautumisessa Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon markkinoille ei ole kyse nykyisten lakiemme vastaisesta toiminnasta vaan etiikasta ja yhteiskuntamoraalista. Kun puhutaan veroista, ei tässä yhteydessä tarkoiteta henkilökunnan itsensä ja yritysten maksamia yhteisöveroja. Kyse on konsernien liikevoiton verottamisesta, mistä on virinnyt aiheellinen julkinen keskustelu.

Meillä on valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuolto järjestettävänämme. Sen kustannukset kerätään suomalaisten yhteisistä varoista. Toiminta on syytä toteuttaa laadukkaasti, kustannustehokkaasti ja rahoitukseltaan yksikanavaisesti. Meillä ei ole varaa äyskäröidä näitä hiellä ja vaivalla ansaittuja rahoja veroparatiiseihin turhuuden markkinoille.

Kuulen sieltä täältä väitettävän, että ko. yhtiöiden toteuttamana palveluiden kustannukset pienenevät. Kyllähän se on näennäisesti mahdollista, kun hyödynnetään synergiaedut, minimoidaan henkilökunta ja toiminnan laatu, toteutetaan nykylainsäädännön mahdollistamaa verosuunnittelua ja jätetään huomiotta yhteiskunnan kokonaisvelvoitteet.

Miltäpä näyttää todellisuus? Jyvässeudulla Attendo on perinyt kunnilta lääkärin päivätyöstä 27000 e/kk. Lääkäreille on tilitetty ruhtinaalliset 12000 e/kk. Hurjemmistakin summista on kantautunut viestejä Itä-Suomen köyhimmistä kunnista. Viitasaarella pyöritetään pienen väestöpohjan päivystystä sellaisella rahamäärällä, millä voimassa olevien työehtosopimusten mukaisesti saisi teoreettisesti kymmenkunta lääkäriä. Attendo houkuttelee lääkäreitä veroneuvoilla osakkaiksi tytäryhtiöönsä Terveyden Tuottajat Oy:hyn. Suora lainaus heidän esitteestään: ”Tarjoaa laajat työsuhde-edut, helpon ja motivoivan tavan työskennellä, hallita talouttaan ja kerryttää varallisuutta”.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja näyttää keksivän aina jotakin myönteistä kommentoitavaa kerrotusta toiminnasta. Moista en aio enää kauan katsella. Toivon, että julkisen toimialan lääkärit perustavat oman liittonsa lääkäritoimen ammatti- ja yhteiskuntaeettiselle perustalle, millä se alkujaan jykevästi lepäsi.

Taloudessa ei tehdä taikatemppuja. Kun palvelu ulkoistetaan kuvaamallani tavalla, tulee mukaan aina lisätoimija, jonka on tietenkin toteutettava kannattavaa liiketoimintaa. Haluammeko todella, että sosiaali- ja terveydenhuoltomme alistetaan tuloksen tekijäksi markkinoille, joilla ulkomaiset sijoittajat keräävät voittoja alati köyhtyvien kuntiemme perustoiminnoilla? Yhteiskuntamoraalimme taso on meidän suomalaisten itsemme päätettävissä. Se koskee myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskusta (ARA).

Tapani Kiminkinen

maalaislääkäri

Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.