Samanmielisten kaveeraamisessa on ongelmiakin

Lars-Olof Fredriksson

Taas on noussut esiin sotilasliitto Natoa koskevia ristiriitaisia tietoja ja kannanottoja. Viimeisin liittyy Yhdysvaltain vakoilutoimintaan erityisesti Euroopan unionin alueella.

On tullut ilmi, että suurvallan vakoilutoiminta ei ole ollut niin yksipuolista kuin on annettu ymmärtää. Kerrotaan, että länsiliittolaisten tiedustelupalvelut vakoilevat laajasti omia kansalaisiaan ja luovuttavat tiedot hyvässä yhteistyössä amerikkalaisille analysoitaviksi.

Teleurkinnasta vastaavat amerikkalaiset viranomaiset ovat myöntäneet, että tietojenvaihtoa on tapahtunut sulassa sovussa eri Nato-maiden välillä. Olisi tietysti sotilaallisesti outoa, ellei näin tapahtuisi, mutta kielteinen argumentti liittolaisuuteen löytyy tästäkin.

Transatlanttisuus ja samanmielisten kanssa kaveeraaminen eivät ole niinkään yksiselitteisiä argumentteja liittolaisuutta pohdittaessa.

Pohjoismainen yhteistyö on ollut eri yhteyksissä esillä ohittaen eri puolustusratkaisun omaavien maiden erityispiirteet ja poliittiset vaikuttamismahdollisuudet omassa roolissaan. Pilttuussa pysymiseen liittyy muun muassa kysymys Suomen ilmavoimien osallistumisesta Nato-maa Islannin ilmatilan valvontaan ja spekulointi eräillä muilla yhteishankkeilla.

Muun muassa Hufvudstadsbladet (29.10.) tietää kertoa, että Ruotsi harkitsee saman JASSM -kaukotoimintaohjuksen (risteilyohjus) hankintaa, josta meillä on parin vuoden takainen hankintapäätös torjuntakyvyn ulottamiseksi tarvittaessa rajojen ulkopuolelle.

Mahdollisen hankinnan yhteydessä puhutaan yhteistyöstä, laajastikin, mutta eräät piirit naapurissa katsovat, ettei tällainen hyökkäyksellinen asejärjestelmä sovi kansankodin puolustusoppeihin. Aika näyttää, nostetaanko ohjukset ilmaan Hornetien lisäksi Gripeneillä.

Ruotsin kiivaaseen keskusteluun näyttää osallistuneen myös suomalainen, viidennen kolonnan mies, Stefan Forss, joka neuvoo sikäläisiä päättäjiä jättämään huomiotta Suomen uskottavan puolustuksen mantran, sillä siihen ei enää ole uskominen.

Lars-Olof Fredriksson

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu