Perimmäisten kysymysten äärellä

Paavo Lievonen

Pääkaupunkiseudun ateistit aikovat kannella oikeusasiamiehelle Kulosaaren yhteiskoulun tavasta yhdistää uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetukset, koska tämä heidän mielestään pakottaa koululaiset uhraamaan liikaa aikaa hyödyttömiin ja jopa haitallisiin asioihin. Ateistit uskovat, että ”tieteellinen luonto on koko todellisuus” (Ksml 24.10).

Vaikka pitäisimmekin uskontoja huuhaana, niin jo pelkkä kansainvälistyminen edellyttää jonkinlaista uskontojen tuntemista. Uskonnollisuus kuuluu erottamattomasti ihmisyyteen, mutta tämä ei vielä tee ihmisestä kristittyä.

Ihminen ei ole pelkkä solujen kasautuma, jolle kulutuksen oravanpyörässä oleminen olisi kaiken tarkoitus. Siksi varsinkin nuoret tarvitsevat perimmäisten kysymysten käsittelemistä. Siihen tulee antaa mahdollisuus jo koulussa.

Vastuun tunteminen, kaiken olevaisen pohtiminen ja elämän rajallisuuden tiedostaminen erottaa ratkaisevasti ihmisen eläimestä. Kuoleman todellisuuden edessä jokainen ihminen on uskonnollinen. On sanottu, että sodan etulinjassa ei ole ateisteja.

Näin pyhäinpäivänä ja muulloinkin on terveellistä kävellä hautausmaalla ja ajatella niitä, jotka ovat joskus olleet korvaamattomia.

”Mikä on ollut elämässä kaikkein yllätyksellisintä”, kysyttiin 90-vuotispäivänä eräältä mummolta. ”Elämän lyhyys”, vastasi mummo. Monet meistä jo iästämmekin johtuen tiedostamme, että matka ei ole enää pitkä.

Kristillinen usko on ateistille hulluutta. Silti on olemassa todellisuus, jonka edessä ihmisviisaus loppuu. Joskus sitä todellisuutta raotetaan ihmiselle.

Paavo Lievonen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu