Lapset ja nuoret kärsijöiksi

Oskari Rantala

Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Anderssonin tuore talousarvioesitys liikkuu lasten ja nuorten näkökulmasta hyvin ikävällä aaltopituudella. Koulutusmenoista säästetään; kaupungin kehnosta taloudenpidosta joutuvat kärsimään oppilaat, heistä usein juuri heikoimmassa asemassa olevat.

Talousarvioesitys leikkaa koululaisten hyvinvointia monella tavalla. Esitellyt suunnitelmat eri koulujen mahdollisista lakkautuksista eivät suinkaan ole ainoita tai välttämättä edes pahimpia ehdotetuista säästöistä.

Esimerkiksi ykkös- ja kakkoluokkalaisten koulumatkaraja ollaan nostamassa viiteen kilometriin. Se on 7- ja 8-vuotiaille täysin kohtuuton matka eikä voi olla vaikuttamatta oppilaiden jaksamiseen koulussa. Olisivatko kaupungin päättäjät itse valmiita kulkemaan kävellen työmatkoja kymmenen kilometriä päivässä säällä kuin säällä?

Toinen suuri ongelma on sijaisista ja koulunkäynninohjaajista säästäminen. On selvää, että mitä vähemmän kouluissa on aikuisia, sitä vähemmän heillä on aikaa yksittäiselle oppilaalle ja sitä vähemmän oppilaiden ongelmiin voi puuttua.

Koululaiset eivät saa jäädä ilman kunnollista opetusta silloinkaan, kun heidän opettajansa on sairaana.

Kovia leikkauksia on suunnitteilla myös erityistä tukea tarvitsevien koulutukseen. Kehitysvammaisten lisäopetuksen ja elämäntaitojen yksikköä esitetään lakkautettavaksi.

Typerintä säästösuunnitelmissa on se, että ne eivät välttämättä juuri säästä.

Elämäntaitojen yksikössä muun muassa opastetaan kehitysvammaisia käyttämään julkista liikennettä taksien sijasta – eli säästetään aivan suoraan kaupungin kustannuksia.

Kehitysvammaisille räätälöityjen palvelujen järjestäminen on äärettömän tärkeää, koska ne varmistavat, että vammainen nuori pääsee kouluttautumaan ja voi aloittaa mahdollisimman itsenäisen ja aktiivisen elämän. Mitä vähemmän vammaisia jää pelkkien yhteiskunnan minimitukien varaan, sen parempi kaikille, vammaiselle itselleen kuin myös Jyväskylälle.

Mitään selvitystä säästöjen kokonaisvaikutuksista kehitysvammaisten opetuksessa ei ole tehty. Lisäopetusta ja elämäntaitojen yksikköä varten on juuri tänä syksynä otettu käyttöön uudet tilat, joita ei nyt päästäisi hyödyntämään siihen, mihin ne on tarkoitettu. Kriisikunnalla ei pitäisi olla varaa tempoilevaan päätöksentekoon ja summittaisiin ratkaisuihin.

Talousarviota seuraavaksi käsittelevillä kaupunginhallituksen ja valtuuston päättäjillä on oltava rohkeutta tehdä oikeudenmukaisia ratkaisuja. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin pitäisi olla viimeisiä asioita, joista karsitaan.

Oskari Rantala

sivistyslautakunnan jäsen (vas.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.