Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Luontokoulun lakkautus Jyväskylässä olisi iso virhe

Niina Mykrä

Jälleen Jyväskylän kaupunki on nostanut luontokoulun mahdollisesti karsittavien palveluiden listalle. Viime vuonna oltiin samassa tilanteessa, mutta kuntalaisten esittämän vahvan mielipiteen ja päättäjien tahdonilmaisun myötä luontokoulun lopettamisaikeista luovuttiin. Adressin luontokoulun puolesta kirjoitti tuhatkunta jyväskyläläistä ja useampi sata ulkopaikkakuntalaista.

Jyväskylän luontokoulun palveluista on kerrottu kattavasti (Ksml 3.9.). Valtakunnallisesti luontokoulu kuuluu ympäristökasvatuksen LYKE-tukiverkostoon, jossa on mukana 56 toimijaa ympäri Suomen. Verkoston perustaminen liittyy Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelmaan 2012–2015, jonka mukaan luonto- ja ympäristökouluja tuetaan. Tavoitteena on, että jokainen koulu saa tulevaisuudessa apua luonto- ja ympäristökasvatukseensa verkoston tuottamien palvelujen kautta.

Suomeen ollaan juuri laatimassa uutta perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Ulkona oppiminen, kestävä kehitys, toiminnalliset harjoitukset ja koulun työtä tukevien ammattilaisten hyödyntäminen opetuksessa nousevat tulevaisuuden koulussa keskeiseen asemaan. Ovatko Jyväskylän palvelulinjausten suunnittelijat tietämättömiä näistä uusista linjauksista, joita koulujen tulee noudattaa vuonna 2016?

Jyväskylän luontokoulu on mukana valtakunnallisessa Ekopaku-hankkeessa, jonka myötä Jyväskylä saa resursseja Opetushallituksen avustuksen kautta. Jyväskylä on sitoutunut hankkeeseen vuoden 2014 loppuun asti. Sivistyslautakunnan pitäisi olla hankkeesta tietoinen viime vuoden kokemusten perusteella.

50000 euron säästö on pieni kaupungin budjetissa, mutta valtava menetys Jyväskylän lasten ja nuorten luonto-opetukselle ja ympäristökasvatukselle. Lyhytnäköisiä säästöjä tuijotettaessa aiheutetaan suuria rahallisiakin menetyksiä tulevaisuudessa, sillä tutkitusti kestävän elämäntavan oppiminen säästää rahaa, ja luontoliikunta tukee henkistä ja fyysistä terveyttä. Toiminta on lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyä parhaimmillaan.

Suositun, pienillä kustannuksilla toimivan ja Jyväskylän vahvuuksia hyvin hyödyntävän luontokoulun lakkautus olisi iso virhe. Lopetetaan resurssien tuhlaaminen ja jätetään luontokoulu heti pois säästölistalta ilman viimesyksyisen kaltaista showta.

Niina Mykrä

toiminnanjohtaja

Tiina Lecklin

hallituksen puheenjohtaja

Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry

Kati Vähä-Jaakkola

toiminnanjohtaja

Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut