Näpit irti kotihoidontuesta!

Anne Kalmari

Keskusta onnistui jo kerran oppositiosta estämään kotihoidontuen leikkauksen 2–3-vuotiailta. Nyt hallitus yrittää uudestaan leikata kotihoidontukea naamioiden tempun tasa-arvokaapuun.

Yksinhuoltajan lapsi saisi puolta lyhemmän mahdollisuuden olla kotona kuin sellainen lapsi, joka asuu molempien vanhempien kanssa. Missä on tasa-arvo?

Jos perhe päättää joka tapauksessa, että vain toinen vanhemmista hoitaa lasta kotona kolmevuotiaaksi asti, hän on oman kotihoidontukikauden jälkeen täysin puolisonsa tulojen varassa. Onko tämä tasa-arvon edistämistä?

Nykyisin kotihoidontukea voi hakea perhe, jonka alle 3-vuotias lapsi ei ole kunnan järjestämässä päivähoidossa.

Lasta voi hoitaa kumpi tahansa vanhemmista, muu hoitaja tai esimerkiksi isovanhempi.

Kokoomushallitus haluaa jakaa kotihoidontukikauden puoliksi isälle ja puoliksi äidille. Käytännössä tämä ei useinkaan ole mahdollista.

On myös syytä ihmetellä, miten isän ja äidin osuus lasketaan, jos joku muu kuin vanhempi hoitaa lasta? Onko nyt tarkoitus rajata kotihoidon tuki vain vanhempien antamaan hoitoon?

Keskustalle perheiden valinnanvapaus on arvo. Me luotamme perheiden kykyyn päättää omista asioistaan. Kokoomus ja sosiaalidemokraatit leikkaavat surutta kotihoidontuesta. Mutta surullisinta on se, että kristillisetkin suostuivat tähän.

Puolue on viimeisten kahden vuoden aikana ollut päättämässä miljardien eurojen leikkauksista lapsiperheiden palveluihin ja jäädyttämässä lapsilisien indeksikorotukset. Kristillisdemokraatit joutuivat myymään kaiken mikä irti lähtee. Minä ihmettelen ja suren. Kotihoidon tuen ainoat todelliset puolustajat näyttävät olevan oppositiossa.

Säästöjä kotihoidon tuen leikkaukset eivät tuo, sillä kotihoidontuki on 337 euroa kuussa ja lapsen hoito kunnan järjestämänä maksaa vähintään kolminkertaisesti, siis yli tuhat euroa kuussa. Päivähoidon lisäpaikat tuovat kunnille noin 200 miljoonan euron laskun.

Jos äitejä halutaan paremmin työelämään, keskustalla on vaihtoehto: vanhemmuuden kustannusten jakaminen. Nyt lasten kustannuksista vastuun joutuu kantamaan suurelta osin äidin työnantaja.

Työmarkkinoilla esiintyy synnytysikäisten naisten syrjintää. Usein nuoret naiset saavat vain pätkätöitä.

Anne Kalmari

kansanedustaja (kesk.)

Kivijärvi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut