Jyväskylästä kansallinen kyberturvallisuuden veturi

Markku Andersson

Jyväskylän kaupunkiseutu on valittu edistämään kyberturvallisuutta kansallisella tasolla Innovatiiviset kaupungit 2014–2020 -ohjelmassa. Jyväskylän seutu sopii alan veturiksi hyvin: meillä on tietoturva-alan yrityksiä, kuten Cassidian ja Kilosoft, ja vahvaa alan koulutusta sekä yliopistossa että ammattikorkeakoulussa. Myös asiakkaat, kuten puolustusvoimat ja Kela, ovat seudullamme lähellä. Uusi avaus kyberturvallisuuden suuntaan on todella merkittävä, sillä se tarjoaa pitkällä jänteellä työpaikkoja ja uutta liiketoimintaa.

Kyberturvallisuus kuuluu jokaisen arkeen. Yhteiskunnan elintärkeiden hermoverkkojen, kuten sähkönjakeluverkoston, täytyy toimia kaikissa olosuhteissa. Pitkälle vietyä teknologiaa löytyy miltei kaikkialta: autoista, terveydenhuollon välineistä, teollisuudesta ja laajasta puhelinten ja tablettien kirjosta. Näiden kaikkien toiminta täytyy turvata maailmassa, jossa riskit lisääntyvät. ICT-alan kasvaessa ja uudistuessa tietoturva-ala tulee lisäämään osuuttaan sen sisällä. Mahdollisuuksia löytyy sekä suurempaan vientiin että pienempiin muutamia työntekijöitä työllistäviin yrityksiin.

Kyberturvallisuus on jo laajasti sidottu käytännön toimintaan kaupungissamme. Jyväskylän ammattikorkeakoulu tarjoaa kaksivuotista ylempää ammattikorkeakoulututkintoa kyberturvallisuuteen liittyen, mihin sisältyy muun muassa kybersodankäynnin harjoitus. Koulutusohjelma on Suomessa ainutlaatuinen ja herättänyt laajaa kiinnostusta kansainvälisestikin. Ammattikorkeakoulun kyberturvallisuushankkeessa (JYVSECTEC) on puolestaan rakennettu kyberturvallisuuden koulutus-, tutkimus-, ja kehitysympäristö. Hanke on mahdollistanut muun muassa laajan tietoverkkopuolustusharjoituksen merkittävän toimijan kanssa.

Jyväskylän yliopistossa puolestaan on meneillään useita tutkimushankkeita kyberturvallisuuteen liittyen. Tutkimusyhteistyötä tehdään myös ulkomaisten yliopistojen kanssa.

Alaa voi opiskella Informaatioturvallisuuden maisteriohjelmassa. Informaatioteknologian tiedekunta tarjoaa laaja-alaista informaatioturvallisuuden koulutusta, joka soveltuu syventäviksi opinnoiksi maisteriopiskelijoille, jatkotutkintoon tähtääville sekä täydennyskoulutukseksi työelämässä oleville.

Yhteistyötä tehdään laajalla rintamalla ja monien toimijoiden kesken. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon Jyväskylän Paviljongin isännöimät Suomen ensimmäiset Kyberturvallisuusmessut 3.–5.9.2014.

Jyväskylässä toimii ja kehittää tuotteita merkittäviä informaatioturvallisuusalan yrityksiä, jotka työllistävät noin 1500 henkilöä ja joiden tuotannosta osa menee vientiin. Tavoitteena on saada tulevaisuudessa myös ulkomaisia yrityksiä sijoittumaan seudullemme. Tähän tarvitaan lisää soveltuvaa ja tarkat kriteerit täyttävää toimitilaa, jota tällä hetkellä on tarjolla esimerkiksi Innovassa. Voi olla, että kyberturvallisuusalan yrityksille soveltuvaa tilaa ja aluetta tehdään selvästi isompaa mittakaavaa ajatellen – kaupunkiimme muotoutuu ajan myötä kokonainen kyberturvallisuuden alue, jossa toimii alan yritysten tiheä verkosto.

Suomen hallituksen tavoitteisiin kuuluu, että maamme on tulevaisuudessa yksi johtavista maista kyberturvallisuuden kehittämisessä.

On linjattu, että Suomi on kolmen vuoden kuluttua maailmanlaajuinen edelläkävijä tietoverkkoihin kohdistuviin uhkiin varautumisessa ja niiden aiheuttamien häiriöiden kuriin pistämisessä.

Tavoitteena on, että Jyväskylästä tulee ajan myötä laajasti tunnettu uraauurtava alan edistäjä ja kyberturvallisuuden osaamisen lähde.

Innovatiiviset kaupungit 2014–2020 -ohjelman tavoitteena on vahvistaa kansainvälisesti vetovoimaisten keskittymien syntymistä Suomeen. Työ- ja elinkeinoministeriö on valinnut Jyväskylän viiden kovan kaupunkiseudun joukkoon luotaamaan Suomen tulevaisuutta.

Haasteeseen on vastattava ja yhteistyöllä siinä onnistumme. Tulevaisuuden kokonaisuudeksi muodostuu turvallinen ja työllistävä Jyväskylä, joka tunnetaan maailmalla suojaavana kilpenä tietoturvauhkien edessä.

Markku Andersson

kaupunginjohtaja

Jyväskylän kaupunki

Ari Hiltunen

toimitusjohtaja

Jyväskylän seudun

Laura Ahonen

kehittämispäällikkö

Jyväskylän kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu