Queer on kaunista ja suudelmat politiikkaa

Anni Kivistö

Tämänvuotisen Helsinki Pride -kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuman teema on kohtaaminen. Teema on erinomainen, koska se nostaa esiin, kuinka poliittinen eliitti ja tavalliset normihomot elävät - kaukansa toistensa todellisuudesta.

SKP:n HLBT-työryhmän Punaisen sateenkaaren Pride-banderollin slogan on ”Queer on kaunista”. Se viittaa 60-luvun afroamerikkalaisten tasa-arvon saavuttamisen kautta ajankohtaiseen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tarpeeseen vapautua eliitin asettamista kahleista.

Äskettäin julkaistu EU:n perusoikeusviraston tutkimus HLBT-vähemmistöjen ihmisoikeusongelmista kertoo tämän päivän erilaisista kahleista Euroopassa. Kiusaaminen oppilaitoksissa, transihmisten kokema syrjintä työelämässä, työnhaussa ja terveydenhuollossa sekä lukuisat viharikokset ovat keskeisiä ihmisoikeusongelmia.

Punainen sateenkaari vaatii nykyisen politiikan suunnan muuttamista. Queer-kahleista voidaan irtautua lainsäädäntöä muuttamalla ja parantamalla vähemmistöjen mahdollisuutta vaikuttaa omiin oikeuksiinsa.

Punaisen sateenkaaren mielestä gay-kansalle on luriteltu katteettomia vaalilupauksia. On aika antaa kenkää poliittisille keinottelijoille ja homoilla eduskuntaan ratsastaneille. Ei riitä, että poliittinen eliitti kerää homojen ja lesbojen äänet vaalien alla tilanteessa, jossa itse puolueet eivät ole sitoutuneet edistämään sateenkaarikansan ihmisoikeuksia.

Punaisen sateenkaaren mielestä todellista muutosta haluavien homojen on syrjäytettävä taantumukselliset pr-patsaat, astuttava itse johtoon ja ryhdyttävä vaikuttamaan omiin oikeuksiinsa.

Todellista HLBT-kulttuuria, kuten muutakaan kulttuuria, ei voi ostaa. Kulttuuri tehdään ja siihen osallistutaan yhdessä, yhdessä se myös koetaan. Vähemmistöillä on oikeus todelliseen omaan kulttuuriin. Tämän pitää alkaa näkyä myös siellä, missä päätetään talousarvioista ja taistellaan poliittisista johtopaikoista.

Vain yksittäiset hallituspuolueiden kansanedustajat ovat pitäneet esillä HLBT-oikeuksia. Esimerkiksi sukupuolineutraali avioliittolaki ei kuulu Kataisen kuuden puolueen hallitusohjelmaan. Punaisen sateenkaaren mielestä tämä on räikeän ristiriitaista - ammottava aukko yksilöiden ja yhteisöjen normien välillä.

Viime aikoina Suomessa on tehty paljon politiikkaa suudelmilla. Heterot ovat ottaneet kantaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen puolesta suutelemalla: Pakko tanssia -ohjelman tuomari Ätä suuteli toista miestä suorassa lähetyksessä, Krista Sigfrieds taustatanssijaansa miljoonayleisön edessä Euroviisuissa ja aikakauslehti Imagen sivuilla 14 tunnettua eri alojen miestä ja naista antoivat suuta sukupuolensa edustajille.

On erittäin tervetullutta, että yksittäiset julkisuuden henkilöt edistävät asiaa, jota poliittinen eliitti ei edistä. Tahdon-kampanja on suurenmoinen kansalaisaloite. Se joudutaan ottamaan käsittelyyn eduskunnassa, vaikka hallituspuolueet eivät sitä tahtoisikaan.

Suurpääoman politiikkaa myötäilevä hallitus kohtaa tässä klassisen tilanteen, jossa joukkojen yhdistyessä kaikki ei enää menekään suunnitelmien mukaan.

Anni Kivistö

SKP:n Punainen sateenkaari -työryhmän jäsen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu