Kaarlela ja Ruuttusen tamma

Ilkka Toivanen

Kaarlelan kunnanvaltuuston salissa ei enää nuijita päätöksiä. Pitäjän itsenäinen taival päättyi vuonna 1977, kun se liitettiin Kokkolan kaupunkiin (ruotsiksi Karleby). Valtuutetut tunnustivat realiteetit; reikäleipäkunnalla ei ollut enää edellytyksiä itsenäisyyteen.

Kaarlelan kunnantalo seisoo kirkonmäellä osana kotiseutumuseon rakennuskompleksia viitisen kilometriä Kokkolan keskustasta. Kunnanhallituksen kokoushuoneen seiniltä katselevat vakaiset keskipohjalaiset luottamusmiehet. Tunnelma on tavattoman apea.

Pohjoispohjalainen Nivala on itsenäinen kaupunki. Vuonna 1932 elettiin pulavuosia ja Nivala ylitti uutiskynnyksen, kun siellä puhkesi niinsanottu konikapina.

Kapinan sytytti väkijoukko, joka vapautti maanviljelijä Ruuttusen, jota virkavalta oli viemässä kiven sisään. Läänineläinlääkäri oli määrännyt lopetattavaksi Ruuttusen omistaman tamman, jonka epäiltiin levittävän näivetytautia. Hevonen osoittautui terveeksi ja siitä tuli valtakunnan julkkis. Toinen paikkakunnan julkkis on Kyösti Kallio.

Kokkolalaisia julkkiksia ovat mm. valtiopäivähenkilöt Anders Chydenius ja Jutta Urpilainen. Viimeksimainittu ohjeistaa valtioneuvostosta käsin kuntia kuinka hevosaikakaudelta oleva kuntarakenne tulee saattaa ajantasalle.

Kuntarakenneuudistus on kuin lähestyvä taloyhtiön putkiremontti. Kukaan ei sitä oikein halua, mutta se on pakko tehdä. Hallitus on saanut luotua pelon ilmapiirin; ilman kunta- ja soteremonttia näivetystautiepidemia uhkaa pitäjiä kuin Ruuttusen tammaa.

Neuvostoliitossakin toimeenpantiin Nikita Hrushtsevin aikaan 1950-luvun lopulla räväkkä kuntarakenneuudistus: perspektiivittömät kylät tyhjennettiin brutaalisti asukkaista. Tollonjoki Vienan Karjalassa Vuokkiniemeen vievän tien varrella on yksi näitä perspektiivittömiä kyliä.

Tollonjoen murhetta alleviivaa kylän hautaus- eli kalmismaa. Sen liepeillä on suomalaisten matkailijoiden hylkäämiä oluttölkkejä, joita tyhjennetään matkalla Uhtuaan Kalevalan laulumaille.

Kaarlelassa ja Tollonjoella surutyö on tehty. Kangasniemellä se on vielä edessä. Rappeutuva kappeliseurakunnan kalmismaa kirkonmäellä tulee olemaan lohduton näky, kuten myös naakkojen asuttama autioituva pitäjäntupa.

Ilkka Toivanen

Kangasniemi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.