Tukea uusiutuville energiamuodoille

Nico Holmberg

Yrityksen tuotto lasketaan yksinkertaisimmillaan tulot – menot. Yritys on tappiollinen, jos menot ylittävät tulot, silloin pitää kiinnittää kahteen asiaan huomiota, menojen supistamiseen ja tulojen kasvattamiseen. Näin myös maataloudessa.

Olen jo aiemmin ehdottanut tukea maatalouden omalle energiatuotannolle kertaluontoisena investointitukena. Maataloudessa piilee valtava energiapotentiaali muun muassa karjanlannassa.

Jos voisimme tukea uusia navettoja, sikaloita, kanaloita ja talleja rakentamaan biokaasulaitoksen, vaikuttaisimme tilan menorakenteeseen vuosiksi eteenpäin. Tarpeeksi iso tila voisi tuottaa kaiken tarvitsemansa energian niin navettaan kuin traktoreihinkin.

Investointituella olisi merkittävä vaikutus paitsi maatalouden kannattavuuteen myös huoltovarmuuteen. Tila voisi toimia jopa valtavan sähkökatkon aikana normaalisti.

Myös kansantaloudellinen merkitys olisi huomattava, etenkin riippuvuuden fossiilisista polttoaineista vähentyessä. Mahdollisen ylijäämäenergian tila voisi myydä sähkönä verkkoon tai kaasuna liikenteen polttoaineeksi.

Laitteistoja voi hyvin suunnitella, valmistaa ja markkinoida suomalaisin voimin, joka luonnollisesti tuottaisi työpaikkoja. Kansantaloudellinen hyöty olisi yhä suurempi, etenkin jos saisimme laitteistoista myös vientiartikkelin.

Tarvitsemme ennakkoluulotonta otetta tarttua uusiin mahdollisuuksiin, joita maailmalla on meille tarjota.

Yksi iso mahdollisuus on biokaasu.

Nico Holmberg

puoluevaltuuskunnan varajäsen (vihr.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu