Silmän terveystarkastus vaativaa

Minna Sandberg-Lall

Optikkoliikeketju Specsaversin mainoksissa luvataan näön ja silmien terveyden tarkastamista. Specsaversin mukaan optikko pystyy havaitsemaan viitteet silmäsairauksista, kuten glaukoomasta, silmänpohjan ikärappeumasta ja diabeteksesta digitaalisen silmänpohjakuvauksen avulla.

Valokuvaus ja muut konetutkimukset ovat hyvä apu sairauksien diagnostiikassa, seurannassa ja löydösten arkistoinnissa, mutta ne eivät riitä silmien terveyden arviointiin.

Kuvissa suurin osa verkkokalvoa jää aina kuvausalueen ulkopuolelle eikä kameran erotuskyky välttämättä riitä kuvan tulkitsemiseen. Esimerkiksi lähes kaikki silmän pahanlaatuiset kasvaimet ja alkavat verkkokalvoirtaumat jäävät tällä menetelmällä havaitsematta.

Silmänpohjalöydösten tulkitseminen vaatii silmäsairauksien tuntemista, jota silmälasien taittovoimakkuuden määrittämiseen ja niiden myymiseen koulutuksen saaneilla optikoilla ei ole.

Kuvien ja silmänpohjalöydösten tulkinta tulisi perustua siihen perusteellisen koulutuksen saaneen lääkärin arvioon. Lainsäädännön mukaan ”Laillistettu lääkäri päättää potilaan lääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmäärityksestä ja siihen liittyvästä hoidosta.” (Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 28.6.1994/559 4 luku 22 §). Optikolla ei siis ole oikeutta määrätä tai tulkita tutkimuksia potilaalle.

Glaukoomassa vähintään kolmasosalla potilaista silmänpaine on diagnoosihetkellä normaali. Specsaversin mainoksessa kuvattu silmänpohjien valokuvaus ja silmänpaineenmittaus voivat antaa nämä läpikäyneille väärän kuvan siitä, että heidän silmänsä on glaukooman poissulkemiseksi tutkittu ja terveeksi todettu.

Terveydenhuollon käyttöön otettavien seulontamenetelmien tulee perustua selkeään tutkimusnäyttöön eikä yksityisten palveluntarjoajien uusien liiketoimintamahdollisuuksien avaamiseen. Asiakkaiden hankkiminen optiseen liiketoimintaan tarjoamalla perättömiä lupauksia ja arvonlisäverottomia silmälaseja on epäeettistä ja vaarantaa potilasturvallisuuden.

Huolenamme ovat kuvattujen asiakkaiden toteamatta jäävät silmäsairaudet, jotka voivat oireettomina edetä pitkälle aiheuttaen pysyvän näkövamman.

Minna Sandberg-Lall

silmätautiopin dosentti

Kaarina Vannas

LKT

Hannu Uusitalo

professori

pj., Suomen Glaukoomaseura ry.

Ilpo Tuisku

LT,

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu