Sivistyslautakunta ja virkamiehet jälki-istuntoon

Petteri Hakanen

Sivistyslautakunta pääsi kertaheitolla surkeiden päätösten sarjassa valtakunnallisellakin tasolla erittäin korkealle. Hurttian koulun lakkauttaminen kuukauden varoitusajalla, lasten ollessa kesälomalla, surkean valmistelun jälkeen ja vastoin valtuuston vahvistamia kriteerejä on sen tason toimintaa, että pari tuntia jälki-istuntoa ei taida riittää.

Olemme kuulleet paljon selityksiä siitä, että asiat nyt vain ajautuivat tähän tilanteeseen tai asia nyt vain tuli käsittelyyn tällä aikataululla. Asiat eivät kuitenkaan ajaudu tai tapahdu, ne tehdään.

Virkamiesten surkeasta valmistelutyöstä tylyin esimerkki on täysin virheellinen korjaustarvearvio. Koulun vanhempien kovan työn tuloksena arvion pahimmat virheet tulivat yleiseen tietoon. Kuitenkin tämän surkean paperin pohjalta laadittu kustannusarvio Hurttian koulun tulevista remonteista oli lautakunnan esityslistalla liitteenä.

Käsittääksemme kyseessä on virallinen paperi, jossa tämän tason virheitä ei missään tapauksessa pitäisi olla.

Koko korjaustarvearvio on hyvä esimerkki siitä kuinka aina voi mennä jonkun toisen taakse piiloon. Tilapalvelut voi todeta, että he vain toimivat Ramboll Finlandin oy:n selvityksen perusteella. Ramboll Finland oy:n edustajat totesivat, että kyse ei ollut varsinaisesta korjaustarvetutkimuksesta, vaan vasta sen valmistelusta, jonka käyttötarkoituksesta ei ollut mitään tietoa.

Sivistyspuolen virkamiehet voivat todeta, että kyse on virkavastuulla tehty tilapalvelujen tuottama selvitys, johon heidän täytyy luottaa.

Lopputulos on kuitenkin se, että päätöksenteon taustana oli täysin virheellistä tietoa. Onko tässä kyse todella surkeasta virkamiesten välisestä vuorovaikutuksesta, ammattitaidon puutteesta vai tarkoitushakuisuudesta?

Korjaustarvearvion virheet olivat sitä luokkaa, että niiden tarkistaminen olisi ollut todella helppoa. Jostain syystä tämä asia ei auennut lautakunnan puheenjohtajalle eikä virkamiehille.

Opetusjohtaja Leisimon kohdalla tämä ei ihmetytä. Kuulemistilaisuudessa vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan alustuksen aikana paikallaolijoiden hämmästykseksi Leisimo keskittyi kännykkänsä näpyttämiseen. Yhteenkään vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan puheluun tai sähköpostiin Leisimo ei katsonut tarpeelliseksi vastata.

Kävimme viime viikolla jättämässä kaupunginhallitukselle pyynnön, että he käyttäisivät otto-oikeutta tässä asiassa. Samalla selvisi, että kaupunginhallitus samoin kuin sivistyslautakunta kokoontuu seuraavan kerran elokuussa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että meiltä on viety muutoksenhakuoikeus tässä asiassa. Kyseessä on kuitenkin perustuslaillinen oikeus. Onko tällainen asia jäänyt huomaamatta vahingossa vai onko asia hoidettu tarkoituksella näin?

Tämän prosessin perusteella kaupungin heikko taloudellinen tilanne ei ole yllätys. Ensin laitetaan alueen tonttien hankintaan ja puhdistamiseen valtavia summia rahaa ja sitten hetken päästä lakkautetaan alueen vetonaula, lähikoulu.

Ensin kunnostetaan koulun kenttä, ulkorakennus ja tehdään maalämpö, joka ei ehdi olla toiminnassa päivääkään ja sitten suljetaan koulu. Jos päätösten suunnitelmallisuus ja pitkäjänteisyys on tätä luokkaa, talousongelmat jatkuvat tulevaisuudessakin.

Masentavinta asiassa on se, että lakkauttamisen taustalla on häärinyt korpilahtelaisia vaikuttajia. Oman koulun puolustaminen on hyvä asia. Missään muualla tätä ei kuitenkaan tehdä niin, että toimitaan toisen alueen koulun lakkauttamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.