Nuorten syrjäytyminen estettävä

Aila Paloniemi

Nuorten yhä kasvava työttömyys on vakava riski lisääntyvälle syrjäytymiselle. Erityisen suuri riski se on pelkän peruskoulun käyneille, heitä on tällä hetkellä noin 100000 ja heidän suhteellinen osuutensa työttömistä nuorista on vain kasvanut.

Nuorten työttömien kohdalla ongelmat ovat moninaiset ja niiden selvittämisessä nuoria itseään pitää kuulla. Nyt moni nuori kahlaa läpi koko palvelujärjestelmän saamatta apua.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyy joka vuosi noin 30000 suomalaista. Nuoria, alle 35-vuotiaita joukossa on vähintään 4000. Jopa puolet työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvistä on parhaassa työiässä.

Mielenterveyden häiriöt sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat suurimmat työkyvyttömyyden aiheuttajat. Niihin voidaan puuttua ennalta, jos halutaan. Kyse on työterveyshuollon ja kunnallisen terveydenhuollon toimenpiteistä sekä rahasta.

Kataisen hallitus leikkaa tällä kaudella yli 4 miljardia kuntien valtionosuuksista. Leikkaukset merkitsevät entistä kovempia säästöjä ennaltaehkäisevistä palveluista kuten oppilashuollosta ja mielenterveyspalveluista. Kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon mahdollisuudet selvitä urakastaan käyvät vähiin.

Kahdellakymmenellä prosentilla nuorista on psyykkisiä ongelmia, viidellä prosentilla ongelmat ovat vakavia. Valtaosa aikuisten mielenterveyden häiriöistä voidaan todeta jo ennen 18 ikävuotta. Psykiatrisen hoidon kysyntä on tuoreimpien selvitysten mukaan lisääntynyt rajusti vuodesta 2002. Nuorisopsykiatrian avohoitokäynnit kasvoivat 55 prosenttia ja potilasmäärä peräti 67 prosenttia.

Samaan aikaan palveluun oikeutettujen määrää on laskettu. Vain kolmella alueella Suomessa nuorisopsykiatrian palveluja ovat oikeutettuja käyttämään kaikki 13–22-vuotiaat.

Hyvä laatu nuorten mielenterveysongelmien hoidossa syntyy matalalla kynnyksellä, yhteistyöllä erikoissairaanhoidon ja perustason sekä lastensuojelun ja järjestöjen välillä sekä ammattiosaamisella. Tätä yhteistyötä pitää kiireesti vahvistaa, muuten syrjäytämme valtavan määrän nuoria.

Diakonissalaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan nuoret itse nimeävät kipeimmiksi ongelmikseen yksinäisyyden, omanarvontunteen puutteen, vanhempien kaipuun, koulukiusaamisen ja asunnottomuuden.

Nuoret kertoivat kaipaavansa vanhempia, jotka pystyvät huolehtimaan heistä ja joilla olisi heille aikaa. Yksinäisyys ja koulukiusaaminen jättävät nuoriin syvät. elämänikäiset jäljet.

Monet näistä ongelmista on tunnistettu, mutta palvelujärjestelmämme ei ole pystynyt auttamaan nuoria. Eikö olisi jo aika keskityttyä olennaiseen, opeteltava kohtaamaan apua tarvitsevat ihmiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.