Talkootyötä yritetään lopettaa Suomesta

Esko Järvenpää

Verottaja aikoo puuttua aikapankkitoimintaan. Syksyllä valmistuvan ohjeistuksen myötä iso osa aikapankkien töistä pitää ilmoittaa verottajalle.

Aikapankeissa vaihdetaan palveluksia toisiin. Verottaja miettii nyt, millainen toiminta olisi veronalaista ja millainen tavallista naapuriapuun vertautuvaa toimintaa.

Talkootyö on ollut kansallinen voimavara, jonka avulla esimerkiksi sodanjälkeisessä aineellisesti rutiköyhässä Suomessa rakennettiin omakotitalot rintamamiehille. Talkoita on pidetty myös sosiaalisin perustein ja järjestöjen voimavarana ne ovat tärkeitä. Eläkeläiset tekevät paljon talkootyötä monissa muodoissa.

Aikapankki on tietynlainen talkootyön muoto, jonka käytännön järjestelyt on uusi tietotekniikka mahdollistanut. Erityistä hämmästystä herättää, että verottaja on puuttumassa vanhaan kansalliseen tapaan tuottaa joustavasti palveluja esimerkiksi maaseudulla, jossa se on kansantaloudellisesti tehokasta: kaikilla ei tarvitse olla samoja koneita, kun palveluja tuotetaan vuoroperiaatteella.

Samanaikaisesti harmaa talous rehottaa ja se aiheuttaa oikeita verotulojen menetyksiä, kun verottajalla ei ole resursseja kerätä verovilppien miljardeja. Verottajien koulutuslaitoksen ohjelmaan kannattaisi ottaa kurssi kotitalousjärjen käytöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.