Ajatuksia Tourujoen penkalta

Raimo Sopo

Olen asunut yli 30 vuotta Tourujoen penkalla ja pieneltä osin vaikuttanut jokiuoman ja sen lähiympäristön vaiheisiin. Yksi mieluisimmista hankkeista oli Tourujokilaakson siivoustalkoot, josta toimittaja Satu Kakkori kirjoitti komealla sukeltajakuvalla varustetun uutisjutun (Ksml 7.5.1997).

Talkoisiin osallistunut sukeltajaseura Delfiinit poimi joen pohjasta 70 polkupyörää, joten siivottavaa löytyy myös pinnan alta. Luontoväen suututtanut pöheköityneen metsän raivaus kaipaisi kipeästi uusimista.

Puheiden ja kirjoitusten lisäksi tarvitaan siis myös tekoja. Ahti Vielman mainitsema (Ksml 12.6.) Metsä Serlan ja Jyväskylän Energian välinen vesivoimalakauppa tehtiin aikana, jolloin toimin Jyväskylän Energian hallituksen puheenjohtajana.

Kaupan tarkoitus oli hankkia Jyväskylän Energian myyntivalikoimaan omaa ”vihreää” sähköä. Kukaan päätökseen osallistunut ei pullistellut voimalan energiataloudellisella merkityksellä. Se hyöty hankkeesta kuitenkin on ollut, että kaupungille tarjoutuu nyt mahdollisuus neuvotella laitoksen tulevaisuudesta itse omistamansa yhtiön kanssa.

Vuonna 1999 kaavoituslautakunta, jonka jäsen tuolloin olin, käsitteli Vapaaherrantie 15 kaavamuutosta, jossa esitettiin rivitalojen rakentamista Metsä Serlan entisen isännöitsijän asunnon ympäristöön.

Vielma toteaa kirjoituksessaan, että ”ulkopuoliset tahot näyttävät sanelevan keskeiset kaupunkisuunnitteluperiaatteet, joita suunnittelijat ja päättäjät nöyrästi tottelevat”.

Eivät kuitenkaan kaikki, sillä vastustin hanketta yhden lautakunnan jäsenen kannattaessa esitystäni. Mielestäni alue olisi pitänyt suojella Harjun ja Taulumäen kirkon kautta kulkevan vihervyöhykkeen jatkeena. Valitettavasti laajempaa tukea esitykselle ei tullut.

Nyt valmiiksi rakennettu kumpare on varmasti hieno paikka asua, mutta sen arvo Tourujokilaakson virkistyskäytön ja Kankaan alueen osana menetettiin kaavapäätöksellä pysyvästi rahan ratkaistessa. Tällaisia lyhytnäköisiä viherkaistojen murentamispäätöksiä on tapahtunut Jyväskylässä usein.

Tourujoella ja sen lähimaastolla on loistavia luontoarvoja. Jokilaakson seinämillä kasvava rehevä metsävyöhyke luovuttaa ilmaan happea, sitoo pölyä, vaimentaa liikenteen ääniä ja tarjoaa satakielille ja muille linnuille suojaa.

Kinakujan sillan ylittäminen on kesällä juhlava tapahtuma, sillä kulkija aistii selvästi ilman raikastumisen keskustasta saapuessaan. Kyllä jokeen taimeniakin mahtuu, vaikka Tourujoessa ui jo nyt kaloja. Siitä on todisteena muutama vuosi sitten järjestetty rantaongintakilpailu, jonka saaliiksi kertyi runsaasti pikkukalaa!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.