Ihmisten erilaisuus pitää hyväksyä

Veli Isosaari

Biologiasta tiedetään, että kaikilla ihmisillä on erilainen perimä, ellei oteta lukuun identtisiä kaksosia, joista kuitenkin ajan mittaan kasvaa jonkin verran toisistaan poikkeavia. Ihmiset ovat siis luonnostaan erilaisia.

Usein kuulee sanottavan, että kaikki ovat samanlaisia tai kaikilla on ongelmia tai kaikki ovat sellaisia tai tällaisia. Toki ihmisillä on samoja piirteitä kuten kaksi silmää, kaksi korvaa, nenä, suu, kädet ja jalat. Mutta persoonansa ja kykyjensä suhteen kaikki poikkeavat toisistaan. Sillä tavalla kahta samanlaista ihmistä ei löydy.

Haluan tuoda asian esille sen takia, että parhaiten ihminen voi kehittää itseään ja antaa panoksensa yhteiskunnalle jossain määrin vain omilla ehdoillaan. Tasapäistäminen tukahduttaa myös yhteiskunnallista kehitystä. Tämä täytyy ottaa huomioon koulussa, ja antaa jokaiselle mahdollisuus keskittyä sellaisiin aineisiin, jotka häntä kiinnostavat, koska ei kaikki kiinnosta kaikkia.

Yhdestä tulee hyvä rekkakuski, yhdestä tulee hyvä suutari, yhdestä tulee hyvä lääkäri, yhdestä tulee hyvä insinööri, yhdestä hyvä matemaatikko, mutta ei kaikista tulisi hyviä matemaatikkoja. Eikä kaikista hyviä lääkäreitä.

Entä pitävätkö seuraavat lauseet paikkansa? Jos yksi on presidentti, niin kaikki ovat presidenttejä. Tai jos yksi on kansanedustaja, niin kaikki ovat kansanedustajia. Tai jos yksi on rekkakuski, niin kaikki ovat rekkakuskeja. Asioita ei voi läheskään aina yleistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.