Kustannukset tasattava

Anne Kalmari

Suomen yrittäjänaisten kansalaisaloite vanhemmuuden kustannusten tasaamisesta on kesäkuun alussa saanut taakseen jo yli puolet kansanedustajista. Erityisesti nuoret, alle nelikymppiset naiset joutuvat usein pätkätöihin, koska vanhemmuuden kustannukset kasaantuvat naisvaltaisten alojen työnantajille. Pienet ja keskisuuret yritykset eivät tässä tilanteessa pysty kasvamaan ja työllistämään eli käyttämään kaikkea potentiaaliaan.

Pääkirjoitustoimittaja Anita Kärki kyseenalaistaa (Ksml 13.6.) Yrittäjänaisten vaatimusta toteamalla että ”on erikoista, että yrittäjänaiset vaativat yhteiskuntaa apuun asiassa, josta on yhteisesti sovittu työehtosopimuksissa”.

Kuitenkin lain mukaan sairaan lapsen hoitopäivät ovat palkattomia. Työehtosopimuksissa tästä ei puhuta. Sopimuksia ovat olleet tekemässä muut kuin naisvaltaisten alojen pienyrittäjät. Sopimukset on solmittu suurten liittojen kesken. Yleissitovuus kuitenkin pakottaa myös pienet työnantajat noudattamaan sitä.

Monet vanhemmuuden kustannuksista maksavat yrittäjät eivät ole olleet edustettuina pöydissä, missä yllämainitusta asiasta on sovittu.

Sukupuolten välinen tasa-arvo on tärkeä suomalainen arvo. Keskeisiä teemoja tasa-arvon toteutumisessa ovat muun muassa työelämän tasa-arvokysymykset, sukupuolten palkkaerot sekä työn ja perheen yhteensovittaminen.

Tasa-arvoa lisää myös vanhemmuuden kustannusten tasaaminen. Silloin nuoren naisen palkkaaminen ei enää ole riski työnantajalle.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi kehysselonteon puheenvuorossaan 12. kesäkuuta: ”Naisvaltaisten alojen työllistämisen esteenä oleva vanhemmuuden kustannusten jakaantuminen on korjattava oikeudenmukaiseksi”. Tämä asia on syytä ottaa esille seuraavissa tuponeuvotteluissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu