Suosi suomalaista

Urpo Lohi

Tärkeimmäksi kriteeriksi rakennushankkeissa on tullut hinta. Kun hintoja on poljettu materiaalien ja työmenetelmien osalta niin, että korkeaa laatua ei voi mitenkään saavuttaa, on vielä yhdeksi kilpailukeinoksi otettu ulkomainen halpatyövoima.

Kotimainen työ ei sinällään takaa laatua, mutta välillisesti se takaa jokaiselle veronmaksajalle helpotusta omaan verotaakkaan. Koska jokaisen työttömän rakennusmiehen aiheuttama työpanoksen menetys ja työttömänäkin toimeentulon edellytyksen takaaminen on yhteisestä pussista pois.

Näin ollen kotimaisen työvoiman käyttö tulee kuluttajille edullisemmaksi, kuin ulkomaisen, koska eurot jäävät kotimaahan.

Jos yhteiskunta ei saa menoihinsa rahoitusta yhtäältä, niin se otetaan sitten toisaalta ja samaan aikaan heikennetään myös palveluita.

Ei siis ole pieni ja vähäpätöinen asia se, ostetaanko rakennustyö suomalaisia vai ulkomaisia rakennusmiehiä käyttävältä yritykseltä. Hinta on usein jopa lähes sama.

Välitysfirmat ottavat itselleen suuremman siivun. Ulkomainen työvoima on perushinnaltaan kotimaista halvempaa ja siksi sen dumppaaminen on välittäjätaholle niin tärkeää.

Julkisella sektorilla peli on jo menetetty, siellä ainoa kriteeri on hinta. Hinta on tosin osoittautunut pelättyäkin korkeammaksi suuren työttömyyden ja heikon laadun vuoksi.

Vapaan työvoiman liikkuvuuden periaatetta ja hintaa pidetään siitä huolimatta tärkeimpinä kriteereinä. Ja kun kilpailua ei saa mitenkään rajoittaa, kärsitään täällä korkeitten työvoimakustannusten ja korkean sosiaaliturvan maassa eniten.

Juhlapuheissa on puhuttu elintason nostamisesta jokaisessa EU-maassa rikkaimpien maiden tasolle, mutta käytännössä sitä lasketaan köyhimpien maitten tasolle.

Yksityiseltä kuluttajalta ja rakentajalta pidän jopa isänmaallisena tekona palkata ensisijaisesti kotimaisia työntekijöitä. Näin olemme osaltamme nostamassa Suomea ylös taantumasta.

Euroopan unioni tai mikään muu taho ei sitä puolestamme tee. Ja tällä hetkellä työvoimapulasta ei rakennusalalla ole tietoakaan.

Olen tosin kuullut joidenkin väittävän, että rakennusalalla on työvoimapulaa, kun ei saa moneen viikkoon leikkimökin tekijää.

Mietin vaan, että millä muulla alalla suostuttaisiin ajattelemaan työn riittävyyttä muutamien viikkojen päähän kerrallaan, ilman vakiintunutta asiakaskuntaa. Rakennusalalla eletään kädestä suuhun, työmaa kerrallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu