Päätöksissä punnittava vaihtoehtoja

Laura Saltiola-Särkkä

Niin kunnan kuin yhteiskunnan – maailmanlaajuisestikin – pyrkimyksenä tulisi olla hyvän jakaminen mahdollisimman monelle. Jokaisen päätöksen pohjana tulisi olla pyrkimys ihmisten hyvinvointiin ja tätä kautta myös meitä ympäröivän maailman hyvinvointiin.

Ajateltaessa valtakunnan ja kunnan tasolla olevaa päätöksentekoa, tulisi jokaisen päätöksen pohjalla olla ihmisten hyvinvointi. Ja sekin tulisi ottaa huomioon, että monilla päätöksillä voi olla myös epäsuoria vaikutuksia hyvinvointiin. Esimerkiksi, jos tehdään päätöksiä laajoista investoinneista, joista mahdollisesti hyötyy vain marginaalinen ryhmä ihmisiä, mutta joiden kustantaminen aiheuttaa vaikutuksia välttämättömien palvelujen tuottamiseen, voi kokonaishyöty olla pienempi kuin aiheutuvat haitat.

Tästä syystä poliittisten päättäjien tulisi hyödyntää päätöksenteon tukena arviointeja siitä, millaisia vaikutuksia heidän päätöksillään voi olla ihmisten hyvinvoinnille sekä siitä, onko vaihtoehtoisia mahdollisuuksia toimia olemassa. Voimmeko koskaan olla sellaisessa tilanteessa, ettei vaihtoehtoja olisi? Ja eikö olisi väärin toimia niin, ettei vaihtoja huomioi päätöksiä tehtäessä?

Kuitenkaan yksittäisen ihmisen ei sovi unohtaa omaa henkilökohtaista vastuutaan. Meillä jokaisella on vastuu omista toimistamme. Joskus pienetkin päätökset ja teot voivat tuottaa hyvää hedelmää. Sillä tavalla, jolla kohtaamme ihmiset lähellämme, on merkitystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu