Lapsella on oikeus äitiin ja isään

Kari Hämäläinen

Jos kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista toteutuu, niin se antaa homovanhemmille oikeuden adoptoida lapsi perheen ulkopuolelta. Tämä tarkoittaa sitä, ettei näille lapsille anneta mahdollisuutta saada sekä isä ja äiti adoptiovanhemmiksi.

Oikeus isään ja äitiin on mielestäni lapsen tärkein oikeus. Ihmettelen sitä, ettei mediassa puhuta juuri lainkaan lapsen oikeuksista ja tarpeista.

Sukupuolineutraalin avioliiton perusteleminen tasa-arvon näkökulmasta on eräässä mielessä harhaanjohtavaa. Avioliiton perusolemuksessa on jotain sellaista, joka ei liity henkilökohtaiseen vakaumukseen tai demokratiaan ja joka ei ole lainkaan tasa-arvo- tai ihmisoikeus kysymys.

Ihmiskunnan historiassa vain mies ja nainen yhdessä ovat kyenneet saamaan lapsia. Ja avioliitto on vahvasti liittynyt juuri tähän miehen ja naisen kykyyn tuottaa jälkeläisiä sekä siihen liittyvään vastuuseen kasvattaa lapsia.

Näin lapset ovat saaneet parhaassa tapauksessa sekä äidin että isän rakkautta ja mallin isyydestä ja äitiydestä. Tässä tehtävässä vanhemmat ovat toki onnistuneet eri tavoin. Totta on myös se, etteivät kaikki avioparit ole saaneet lapsia.

Homopareilta puuttuu kyky tuottaa jälkeläisiä ja toimia siltä perustalta isänä ja äitinä, siksi tasa-arvosta puhuminen tässä yhteydessä on harhaanjohtavaa. Tässä yhteydessä ei ole väärin sanoa, että luontokin sen todistaa, että lapset ovat tarkoitettu miehen ja naisen yhdessä kasvatettaviksi.

Minusta tämä on vahva argumentti sen puolesta, että avioliiton käsitteessä on jotain sellaista perustavaa laatua olevaa, mitä samaa sukupuolta olevalta pareilta puuttuu. Avioliitto ei ole tässä mielessä sukupuolineutraali asia.

Monet sanovat, ettei Raamattu voi vaikuttaa lakeihin. Kuitenkin kaikki lait perustuvat joihinkin arvoihin ja maailmankatsomukseen.

Lait voivat perustua arvoihin, jotka nousevat ateistisesta- tai humanistisesta maailmankatsomuksesta yhtä hyvin kuin niihin arvoihin, jotka nousevat kristillisestä maailmankatsomuksesta tai sitten aivan jostain muusta arvomaailmasta.

Kaikki eivät muista tai halua muistaa sitä, että Suomen samoin kuin muun Länsi-Euroopan lainsäädäntö on monelta osin näihin päiviin asti perustunut Raamatusta nouseviin arvoihin; oikeudenmukaisuuteen ja lähimmäisen rakkauteen. Lakien taustalla on ollut kristillinen ihmiskäsitys; Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi.

Jos halutaan luoda uusi instituutio samaa sukupuolta oleville pareille, julkisuudessakin esiintynyt nimitys, pariliitto voi olla hyvä vaihtoehto. Säilytetään kuitenkin avioliitto edelleen vain miehen ja naisen välisenä liittona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu