Rippikoulu on kirkon kasteopetusta

Johanna Liukkonen

Kesä on koittanut ja sen mukana rippikoululeirit. Kuumimpaan rippikoulusesonkiin osui Kalevi Tapperin kirjoitus liittyen rippikouluun (Ksml 7.6.). Jyväskylän seurakunnan rippikouluihin osallistuu tänä vuonna n. 1000 nuorta, ja n. 100 jyväskyläläistä suuntaa rippikouluun muualle. Yli 80 prosenttia koko jyväskyläläisestä ikäluokasta osallistuu evankelis-luterilaisen seurakunnan rippikouluun.

Rippikoulu on kirkon kasteopetusta. Kirkkomme käytäntö kastaa lapsia on tunnettu jo alkuseurakunnassa. Raamatussa kerrotaan kuinka kokonaisia perheitä kastettiin. Rippikoulussa pysähdymme sen uskon äärelle, johon useimmat meistä on kasteessa liitetty. Pysähtyminen on avointa keskustelua nuorten kanssa uskon- ja elämänkysymyksistä: kuka olen ja millaisessa maailmassa elän? Mitä ajattelen Jumalasta ja mitä Raamattu sisältää? Raamattua luemme jokainen omasta elämäntilanteestamme käsin. Nuorelle pyrimme antamaan välineitä Raamatun lukemiseen ja samalla rohkaisemme omaan pohdintaan. Rippikouluopetuksen ote on keskusteleva, avoin ja kannustava. Toki tuomme esille oman kirkkomme oppia Raamattuun ja Katekismukseen pohjautuen.

Jyväskylän seurakunnan rippikoululeirejä pidetään seurakunnan omien leirikeskusten lisäksi esimerkiksi Tapperin mainitsemassa Vapaakirkon omistamassa Kiponniemessä. Olemme vuokranneet sieltä tilat keskinäisen kunnioituksen hengessä.

Rippikoulun opetuksellinen sisältö ja koko toiminta tapahtuu kuitenkin evankelis-luterilaisen seurakuntamme työntekijöiden johdolla. Rippikouluihimme osallistuu vuosittain runsaasti kirkkoon kuulumattomia, ja osa heistä liittyy rippikoulun päätteeksi kasteessa kirkkoon.

Rippikouluun saa osallistua muuhunkin kirkkoon kuuluva, mutta konfirmaatioon osallistuvat vain kastetut seurakuntamme jäsenet, jotka ovat käyneet rippikoulun.

Vähintään puolen vuoden mittainen rippikoulumatka päättyy yhteiseen konfirmaatiojuhlaan. Siinä juhlassa nuoret lausuvat uskontunnustuksen. Jumala haluaa vahvistaa konfirmoitavia uskossa ja siunata heitä. Seurakunta rukoilee nuorten puolesta.

Nuoret ja koko juhlaväki on kutsuttu ehtoolliselle. Konfirmaatiossa vanhakin kaava muuntautuu nuorten näköiseksi ja on Jumalan käytössä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut