Mitä Jyväskylä voisi tarjota?

Reino Hakkarainen

Keskisuomalainen on viime viikkoina ottanut kiitettävästi kantaa meitä jyväskyläläisiä kiinnostaviin asioihin, viimeksi onnistuneisiin demaribisneksiin ja Suur-Savon Sähkön loistavaan viime vuoteen ja uusiin investointeihin. Miten on, onko kaupungin talouden hoito sujunut yhtä hyvin kuin kiinteistökaupat?

Jyväskylän Energian historiaa on myös sivuttu monilta osin. Näkemyksensä ovat saaneet esittää monet asianosaiset. Vanhoja ei pitäisi muistella, mutta seuraavatkin sukupolvet maksanevat tehtyjä ratkaisuja.

Jos ratkaisut olisivat olleet oikeita, eikö tänä päivänä tuloksen tulisi näkyä suurina osinkoina, halpana sähkönä, kaukolämpönä ja vetenä? On hyvä, että asioista kerrotaan, koska aina maksajana ovat viime kädessä asukkaat. Jyväskylä on yksi Suomen kalleimmista paikkakunnista.

Pieneltä paikkakunnalta muuttaneena aprikoimme usein, mitä siitä tulee, jos kolme pientä kuntaa yhdistyvät. Jyväskyläläisenä joutuu miettimään, mitä tapahtuu, kun iso kriisikaupunki yhdistää pienemmät, hyvinvoivat naapurinsa (Muurame, Petäjävesi, Laukaa, Uurainen).

Jyväskylällä on etua sijaintinsa puolesta: täällä ovat yliopisto, keskussairaala, ammattikorkeakoulu, Keski-Suomen liitto, Keskimaa, Keskisuomalainen, museot, teatteri, Ely-keskus, Paviljonki jne. Mihin rahat ovat menneet, kun velkaa on niin paljon? Mitä hyötyä Jyväskylä voi tarjota kumppaneilleen, mihin pistetään vanhat velat?

Paljon keskustelua ovat herättäneet kouluratkaisut ja omaishoitajien asiat saivat laajalti huomiota.

Pelättävissä on, että kulttuurin ja urheilun määrärahoja pienennetään. Hippoksen pesäpallokentän kehittäminen on ollut monta kertaa esillä, tuloksetta. Rahaa löytyi nopealla aikataululla JYPin turvalaitoihin ja Harjun valoihin. Hyvä niin. Suomesta ei löydy toista pesäpallostadionia, jota voisi verrata Hippokseen. Jyväskylässä on 2 superin joukkuetta ja olemme kansallispelimme syntysijoilla.

Pääsin vierailemaan Ranskan Nizzassa vähän aikaa sitten. Yhtään oluenkantajaa en kadulla nähnyt, en myöskään yhtään juopunutta 10 päivän oleskelun aikana. Neljä naispoliisia jalkautui vanhan kaupungin kaduille sopuisasti joukkoomme.

Kaupungin siisteys tuli erityisen hyvin esille. Nizza panostaa kulttuuriin, kävijöitä 11 miljoonaa vuodessa. Eteläisestä Euroopasta voisimme ottaa oppiakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu