Suomen on muistettava koko historiansa

Rainer Kyyrönen

Mahdollisesti tuleva sota käytäisiin toisella tavalla ja toisenlaisin asein, kirjoitti Pertti Kavén (Ksml 11.5.) viitaten johonkin suurvaltaan, joka tuhoaisi Helsingin meidän mitään mahtamatta. Kavén ei kertonut, mikä tällainen suurvalta olisi. Minä ainakin olettaisin sen olevan Atlantin takana.

Kavén viittaa jatkosotaan, jossa Saksa oli meille apuna. Itselläni on osittainen näkövamma muistona käsikranattien käsittelystä tuolla nykyisen itärajan takana. Kavén jätti kuitenkin sanomatta, kuka oli hyökkääjä. Samaan aikaan Britannia oli julistanut sodan meitä vastaan. Mutta tuleeko tohtorille Suomeen hyökkääjistä muuta mieleen kuin itänaapuri ja talvisota? Kyllä samalla asialla ovat täällä olleet germaanitkin.

Jo aikoinaan, kun Suomea markkinoitiin Euroopan unioniin, täkynä tarjottiin sitä, miten Euroopasta tullaan sotimaan Suomen puolesta. Tiukassa paikassa jostakin vaikkapa Saksan ja Ranskan rajalta ei ehdittäisi ajoissa edes lentokoneeseen, saati sitten tänne.

Mitä sitten tulee vaikkapa lähinaapureiden apuun muualta kuin idästä, niin olen kuullut, että länsinaapurissa hiusverkot olisivat epäsopivia alokkaille.

Kehottaisin Kavénia hieman vilkaisemaan Suomen historiaa ilman ennakkoluuloja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.