Kuinka paljon lopulta saataisiin yhden opettajan vuosipalkalla?

Timo Härmälä

Jyväskylän sivistyslautakunta teki 20.3. päätöksen, jonka mukaan Puuppolan koulussa alottaisi tulevana syksynä vain kaksi ensimmäistä luokkaa. Päätös yllätti ja järkytti suurta osaa puuppolalaisista perheistä.

Kyläläisille ja vanhemmille ei ollut annettu mitään ennakkotietoa siitä, että koulu on jäänyt jälleen pieneksi. Tämän vuoksi kymmenkunta Puuppolan ekaluokkalaista ollaan viemässä Tikkakosken ja Palokan kouluihin.

Tämä on ollut perheille ja ennen kaikkea lapsille rankka epätietoisuuden kevät, johon toivottavasti saadaan nyt positiivinen ratkaisu. Puuppolan eskarilaiset ovat käyneet useaan otteeseen vierailemassa Puuppolan koulussa tutustuen kouluun, sen opettajiin ja oppilaisiin kuin tulevaan opinahjoonsa.

Nyt näille pienille on sitten jouduttu perheissä kertomaan – ilman järkeenkäypiä perusteita – että eskarikaverit menevät Puuppolan kouluun, mutta sinä aloitat koulutiesi Tikkakoskella tai Palokassa keskellä vieraita ihmisiä ja ympäristöä.

Puuppolan vanhemmat ovat kokoontuneet asian tiimoilta ja ovat sitä mieltä, että Puuppolan koulussa tulisi ensisijaisesti antaa opetusta nuorimmille koululaisille.

Kyläläiset ovat ehdottaneet, että Puuppolan koulu palautettaisiin väliaikaisesti ykkös-nelosluokkaiseksi kouluksi.

Samalla toivotaan pidemmän aikavälin ratkaisuja, että koululle saataisiin riittävä kapasiteetti kaikkien puuppolalaisten opettamiseen omassa kyläkoulussaan.

Lukukauden 2013–2014 osalta tämä tarkoittaisi yhden uuden opettajan palkkaamista Puuppolan kouluun. Tällä päätöksellä taattaisiin puuppolalaisten ekaluokkalaisten kasvaminen oman yhteisönsä jäseniksi eikä irrallisiksi tikkakoskelaisiksi tai palokkalaisiksi.

Jyväskylän koulutilanne on puhuttanut monella kylällä tämänkin kevään aikana ja kenellekään ei varmasti ole epäselvää, kuinka merkittävää lapsen kasvun kannalta on tuttu ja turvallinen kaveripiiri ja koulunkäyntiympäristö.

Jyväskylä on asettanut luokkakokotavoitteeksi 17,5 oppilasta. Tällä yhden opettajan palkkaamisella luokkakokoja pienennettäisiin Puuppolan lisäksi myös Palokassa ja Tikkakoskella. Pienellä panoksella siis saataisiin maksimaalinen hyöty monessakin mielessä.

Yleensä vieraisiin pöytiin on helppo huudella, kun kyse on kuitenkin kymmenistä tuhansista euroista. Onneksi valtio on jo lupautunut maksamaan tämän lystin myöntämällä miljoona euroa valtionavustusta Jyväskylän kaupungille luokkakokojen pienentämiseen.

Kiitokset Eino Leisimolle, että tämä asia käsitellään vielä uudelleen tiistaina 14.5. sivistyslautakunnan kokouksessa. Toivomme, että sivistyslautakunta tekee Puuppolan ja lähialueen lasten kannalta ainoita oikeita päätöksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu