Ehdottomia, pysyviä totuuksia, loputtomiin?

Esko Aspivaara

Timo Koivisto pyrki (Ksml 21.3.) kumoamaan väittämät, joiden mukaan kristinusko on vanhanaikaista. Todisteiksi hän lainaili ihailemiaan kristinuskon akateemisia puolustajia kuten professori Alister Mc Grathia, joka esittää muun muassa, että kaikkista tieteen tekijöistä 40 prosentilla on kristillinen vakaumus.

Mistä tuollainen tieto? Tausta voi olla, mutta vakaumus vain harvalla.

Entisinä aikoina näin oli siksi, kun maailmankuva oli kehittymätön ja kirkko piti pihdeissään. Edes tieteilijät eivät olleet vielä vapaitata.

Meidän on vaikea kuvitella, miten puutteelliset lähtökohdat ja edellytykset menneinä vuosisatoina tieteentekijöillä oli, saati tavallisella kansalla toimia ja ymmärtää maailmaa ja olemassaoloa.

Koivisto todistelee, kuinka suunnilleen kaikki hyvä ihmiskunnalle on kristinuskon ansiota. Hänen mielestään kyseinen aatemaailma Jeesuksen opetuksineen kuuluu olleen lähtökohta ja edistyksen ehto niin humanismismin kuin tieteenkin kehitykselle.

Noin moni luulee, koska niin on opetettu. Jostain syystä on jäänyt peittoon tieto, että nimenomaan kristinuskon ja tarkemmin ottaen kirkon toimesta langetettiin Euroopassa tieteiden kehittymiselle esteet siinä vaiheessa, kun kristinuskosta tuli Rooman valtakunnan virallinen ja ainoa sallittu uskonto. On arveltu, että siitä aiheutui jopa tuhannen vuoden viivytys nykyaikaisen tieteen tulolle.

Toki kristinuskolla on myönteiset ansionsa, mutta paljon kielteistäkin. On hyvä muistaa, ettei kristinusko ole ainoa vaan että on joukko muitakin aatteita, jotka pyrkivät ihmislajin hyvään, toiset jumaliin tukeutuen, toiset ilman, mikä mitenkin onnistuneena.

Kaikki virtaa eli on muutoksen tilassa, päätteli muinoin Herakleitos (535–475 eaa.), antiikin kreikkalainen filosofi.

Meidän aikanamme on mahdollista päätellä, ettei myöskään millään uskonnolla tai aatteella ole tarjota loputtomiin pysyviä ehdottomia totuuksia, vaan kaikki on enemmän tai vähemmän opin tulkintaa ja siten tarpeiden mukaisessa muutoksen tilassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu